Många döda i trafikolyckor i helgen

Det har varit ännu en svart trafikhelg i Sverige. Minst sju människor har dött, tre av dem när de åkte motorcykel eller moped. Förra helgen omkom åtta personer på de svenska vägarna.

De senaste åren har kurvan över antalet omkomna i trafiken sjunkit stadigt.

Enligt Trafikverkets statistik fram till och med april i år hade 65 personer omkommit i vägtrafiken, och det är 22 färre än under samma period i fjol.

Men i takt med att vädret har blivit bättre har antalet olyckor ökat och sedan i fredags eftermiddag har minst sju personer omkommit:

I fredags omkom en kvinna i en motorcykelolycka utanför Vadstena.

Under natten mot lördagen omkom två ungdomar i en trafikolycka mellan Nykvarn och Enhörna.

På lördagsförmiddagen omkom en man efter att ha blivit påkörd av en lastbil på E 18 utanför Årjäng.

På lördagseftermiddagen omkom en man i 70-årsåldern när hans moped krockade med en bil utanför Värnamo.

Sent på lördagskvällen omkom en 28-årig man i en motorcykelolycka på vägen mellan Vimmerby och Storebro.

Under natten mot söndagen omkom en 19-årig man i en singelolycka på vägen mellan singelolycka på vägen mellan Hammarstrand och Ragunda.

Att det har inträffat flera svåra olyckor nu när sommaren närmar sig förvånar inte Thomas Carlson, mediachef på trafiksäkerhetsorganisationen NTF. Inte heller att nästan hälften av de omkomna i helgen åkte motorcykel eller moped.

- Det är rätt typiskt för årstiden att mc-folket börjar röra på sig. De är inte lika skyddade som biltrafikanter, de har inte det skyddande skalet runt sig, säger han.

Thomas Carlson säger att i och med att det har varit en så väldigt bra trafiksäkerhetsmässig utveckling de senaste åren är man inte längre van vid helger då många omkommer.

- Jag tror inte att det här betyder något trendbrott utan det är snarare slumpen. Men det finns en risk att den minskning vi haft av dödsolyckor inte fortsätter.

- Finanskrisen är över och resandet ökar igen vilket innebär att riskexponeringen blir större, säger Thomas Carlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".