Advokat ångrar att han sa "hora" i rättssalen

Under en rättegång i Svea hovrätt på torsdagen beskrev advokat Tore Noreberg en ung kvinna som en hora. Efter att uttalandet fått stor uppmärksamhet, säger Noreberg nu att han ångrar det han sa.

– Ja, nu förstår jag ju att har uttryckt mig olämpligt. Jag skulle inte ha sagt så här.

Hur var det du sa då?

– Ja, jag sa ju så här att ”ursäkta mig, men du har faktiskt sett ut som en hora”.

Den unga kvinnan är idag 18 år och mötte på torsdagen sina föräldrar i Svea Hovrätt. De har tidigare dömts till 2,5 års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha misshandlat dottern.

Flera reagerade på ordvalet
Advokat Tore Noreberg beskrev alltså under sin slutplädering kvinnan som en hora - något han idag förklarar med att han ville beskriva bakgrunden till varför föräldrarna misshandlat henne.

Flera personer i rättssalen reagerade på advokatens uttalande. Rättens ordförande hovrättslagman Erik Tersmeden säger till nyhetsbyrån TT att han hajade till, men att han inte ingrep eftersom advokaten snabbt övergick till att tala om annat.

Chefsåklagare Christel Anderberg säger att hon tycker att uttalandet var ett övertramp.

– Jag tyckte att det var ett övertramp, så får en försvarsadvokat inte uttrycka sig. Och det var ju väldigt kränkande för målsäganden som minsann hade det tillräckligt besvärligt redan innan, säger hon.

Brott mot etiska regler
Advokatens agerande kan vara ett brott mot Advokatsamfundets etiska regler, som säger att advokater inte i onödan får kränka vittnen eller målsäganden vid en rättegång.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger att det kan bli fråga om att ställa advokaten till svars inför samfundets disciplinnämnd.

Tore Noreberg själv säger idag att han ångrar att han sa att den unga kvinnan sett ut som en hora, men han tänker inte be om ursäkt.

– Nej, men det gjorde jag redan innan jag sa någonting, det vet du ju. Jag började med att säga ”ursäkta mig, men...”. Jag började med att be om ursäkt före det jag skulle säga. Men det jag sa var tydligen för starkt.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".