Halonen: Inte aktuellt med finskt Nato-medlemskap

Ett finskt medlemskap i Nato är inte aktuellt. Det sa Finlands president Tarja Halonen i Ekots Lördagsintervju. Halonen sa sig heller inte se några förändringar som skulle göra ett Nato-medlemskap mera aktuellt i framtiden.

– Jag ser inte några sådana. Jag tror att om något händer här i Europa blir det mer fråga om krishantering än om Nato-medlemskap, säger Tarja Halonen.

Senare i år ska Finlands riksdag ta ställning till hur den finska säkerhetspolitiken ska se ut. Debatten inför beslutet har blottat en spricka mellan landets ledande socialdemokrater.

Oenighet om medlemskapet
Partiledaren och förre statsministern Paavo Lipponen har tillsammans med ordföranden i riksdagens utrikesutskott stått på den Nato-vänliga sidan, medan utrikesministern och presidenten hållit emot.

Hittills har Tarja Halonen uttryckt sitt motstånd mot Nato i mycket försiktiga ordalag och parterna i debatten har ogärna velat tala om någon oenighet.

Halonen medger att det funnits ”personliga synvinklar” men säger att när är alla eniga ska man följa beslutet.

– Det är möjligt här i Finland att man även i ledningen kan ha personliga synpunkter men det är mycket viktigt att när vi fattar beslut så stöder alla beslutet.

Alliansfriheten består
Det ser alltså ut som om Finland ska hålla fast vid den militära alliansfrihet som gällt i den hittillsvarande doktrinen.

Det är samtidigt en doktrin som inte stänger dörren för att i framtiden gå med i Nato. Men Finlands president kan inte se vilka framtida händelser som skulle kunna motivera ett sånt steg.

– Nato-medlemskap är inte svaret. Det får bli krishantering om något händer. Jag tror inte att det är särskilt realistiskt i en nära framtid, säger Finlands president Tarja Halonen.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".