Icke EU-märkta tvättmedel förbjuds

Kemikalieinspektionen har tröttnat på de stora tvättmedelsbolagen som inte vill märka sina medel enligt gällande EU-regler. Så nu har KMI utfärdat leveransförbud för ett 30-tal tvättmedel från den 12 april.

– När vi ser innehållet och halten av de olika ämnena så kan vi också jämföra med hur reglerna ser ut och dra slutsatsen att det ska vara en sådan här märkning, säger Björne Olsson på Kemikalieinspektionen.

En sådan här drastiskt åtgärd som leveransförbud för en konsumentprodukt har inte Kemikalieinspektionen utfärdat tidigare. Men efter åratal av diskussioner med tillverkarna har man tröttnat.

Böter hotar tvättjättar
Det är framför allt de multinationella tvättjättarna som vägrar märka sina produkter: Lever, Proctor & Gamble, Henkel och Jonsson. Det handlar om mycket kända märken som Via, Ariel, Ajax, Persil och Minirisk. 

Nu tvingas tillverkarna betala 100 000 kronor i böter varje gång, om de fortsätter leverera tvättmedlen, där det enligt Björne Olsson är de aktiva tvättsubstanserna som är boven.

– När vi ser innehållet och halten av de olika ämnena, så kan vi också jämföra med hur reglerna ser ut och dra slutsatsen att det ska vara sådan här märkning, säger han.

Förhalning av förbudet
Kemisktekniska leverantörsförbundet, KTF, tänker överklaga till Miljödomstolen och därmed förhalar man att leveransförbudet träder i kraft.

KTF:s vd Olof Holmer anser att även om tvättmedlen irriterar, så ska det inte stå på paketen.

– Det är rätt att enskilda komponenter i produkten är irriterande, absolut, men det innebär inte att slutprodukten är så irriterande att det finns anledning att ha den typen av påtalanden på produkten.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".