Överbefälhavaren Håkan Syrén lämnar över underlag för det kommande försvarsbeslutet till försvarsminister Leni Björklund. Foto Ola Torkelsson/PRB

ÖB föreslår nya stora besparingar

Det svenska försvaret kommer inte att kunna sköta sina uppgifter om anslagen skärs ner med 3 miljarder kronor. På fredagen lämnade ÖB Håkan Syrén över sitt underlag till årets försvarsbeslut och det innebär att drygt 10 förband läggs ner och drygt 5 000 anställda sägs upp.

–Ett oerhört tungt besked, säger överbefälhavare Håkan Syrén.

Vad var det du sa?

–Jag förstår att för många personer i försvarsmakten eller för alla är det en oerhört stor oro i det här läget om man kan bo kvar, både för sin egen del och för sin familjs del och sin militära framtid. Jag kommer mycket aktivt att engagera mig i det här. Den personal som måste avvecklas kommer att göra det på ett värdigt sätt.

Idag lämnade ÖB det dystra beskedet till försvarsförbanden. Om regeringen inte ger mer pengar än idag eller sparar 3 miljarder som är det troligaste, läggs 10 förband ner, 5 000 sägs upp, varav hälften är yrkesofficerare och hälften civilanställda. Ett amfibieförband läggs ner, en av fyra flygflottiljer försvinner, antalet värnpliktiga krymper med ett par tusen per är, materielbeställningar skjuts på framtiden. Det är ett hårt slag för försvaret.

ÖB vill ha hjälp av regeringen. Försvaret kommer inte att klara sina internationella uppgifter, bland annat i EU:s snabbinsatsstyrka, därför vill ÖB att regeringen ändrar i lagar och regler för personaluppsägningar och materialbeställningar.

–Vår förmåga att lösa de internationella uppgifterna mycket begränsade. Där kommer vi inte att uppfylla de krav som regeringen ställt, i alla fall inte under den här perioden, säger Håkan Syrén.

Hur menar du då?

–Då måste man i grunden gå tillbaka och få hjälp med att ändra en rad olika regelverk vad gäller personalförsörjning, värnpliktiga inom den allmänna värnpliktens ram och materialförsörjningen. Jag har uttryckt det särskilt i en separat skrivelse till regeringen om att jag måste ha hjälp med att göra de här sakerna, annars kommer vi inte att nå de mål som är ställda.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".