Förvirring kring bolagens redovisning

Vinst eller förlust?

Förvirringen var stor när Skandia på fredagsmorgonen presenterade sitt resultat för förra året. Börsföretagen ägnar allt mer tid åt att - med diverse trix- få resultatet att framstå som bättre än vad det i själva verket är, nåt som irriterar finansanalytikern Peter Malmqvist.

Stockholmsbörsen har klara och tydliga regler för hur börsföretagen ska redovisa. Resultatet efter skatt ska klart och tydligt anges. Men när företagen skickar ut sina kommunikéer eller när direktörerna pratar på presskonferenser hamnar de siffrorna ofta i skymundan. Istället används en hel flora av andra mått på hur det har gått för företaget - som i så gott som alla fall leder till betydligt snyggare siffror.


Som när Ericsson räknade bort kostnaderna för att göra sig av med personal och alla började prata om att företaget gick med vinst fast resultatet efter skatt fortfarande var minus. SJ gjorde likadant och fick ner förlusten från 101 till 24 miljoner. Redovisningsrådet har till syfte att främja god redovisninssed och verka för en enhetlig redovisning. Så gott som alla börsföretag har fått anmärkingar på sitt sätt att redovisa och det kan komma tuffare regler framöver det säger Anders Ackebo vice ordförande i Rådet.

Martin Ahlqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".