Arkivfoto: Jonas Ekströmer/PRB

Bantning av försvaret öppnar för kvinnlig mönstring

Om försvarsminister Leni Björklund får bestämma, så blir det en minskning av försvarsbudgeten framöver. Närmast till hands ligger alternativet på en budgetminskning på 3 miljarder kronor. När det gäller en annan uppmärksammad fråga ÖB:s förslag om kvinnlig mönstringsplikt så öppnar försvarsministern för att gå ännu längre. 

På fredagen tog försvarsminister Leni Björklund emot överbefälhavarens underlag till försvarsbeslutet som ska tas i höst.

Bara någon timme senare hade hon ännu inte hunnit gå igenom hela materialet, men hon tycks redan ha sågat ett av ÖB:s två huvudförslag.

– När vi har byggt upp ett försvar för en helt annat hotbild än vad vi har idag, då är det rimligt att vi, när hotet ser annorlunda ut och gudskelov är mycket svagare, att vi då cokså kan lämna tillbaka det vi har till andra samhällssektorer.

Så det här med oförändrad budget är inte speciellt troligt?

–Nej det tycker inte jag är rimligt.

Fortsatt avveckling
Men så långt som att minska försvarsbudgeten med 6 miljarder, vilket var ett annat scenario, vill hon inte gå.

– Jag har själv sagt att ovanpå de besparingar som ligger, så är det ett väldigt stort beting.

Leni Björklund säger att försvaret kommer att präglas av avveckling den närmaste tiden.

Enligt ÖB Håkan Syrén kommer 5 000 jobb att försvinna om försvarsbudgeten ska minska med fem miljarder. Försvarsministern vill inte prata om vilka orter som kommer att drabbas, men hon antyder att de orter där försvaret spelar en mindre roll ekonomiskt kan ligga sämre till.

Stöd till drabbade orter
Men försvarsministern lovade också att ge extra stöd till de orter som i slutändan drabbads av nedläggningar. Det kan handla om mer resurser till sjukvård och kommunal verksamhet men även rena ersättningsjobb.

När det gäller den uppmärksammade frågan om kvinnlig mönstringsplikt öppnar försvarsministern för att man kanske måste gå ännu längre och på sikt införa värnplikt även för kvinnor.

– Det är rätt viktigt att ser till att det är ett blandat försvar vi har framöver, med både män och kvinnor, kan det uppnås genom att fler kvinnor intresserar sig för att arbeta i försvarsmakten utan plikt, då är det en möjlighet. Om inte det går, så är frågan, får vi sådana brister i försvaret att vi måste utöka plikten för svenska medborgare också för svenska kvinnor, säger Leni Björklund.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".