Företag tricksar med redovisning av sina resultat

Vinst eller förlust? Förvirringen var stor när Skandia på fredagsmorgonen presenterade sitt resultat för förra året. Börsföretagen ägnar allt mer tid åt att, med diverse tricksande, få resultatet att framstå som bättre än vad det i själva verket är.

– Det vanligaste är att man kallar en hel del kostnader för engångsposter eller jämförelsestörande poster av engångsnatur, säger den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist.

Kan man generellt säga att utgifter vill man gärna kalla för tillfälliga och intäkter för permanenta?

– Det kan man faktiskt säga, tyvärr. Det finns alltid en önskan att plocka bort minusposterna i resultaträkningen på ett sätt så att de hamnar utanför det resultat som man beskriver.

Klara regler finns
Stockholmsbörsen har klara regler för hur börsföretagen ska redovisa. Resultatet efter skatt ska klart anges. Men när företagen skickar ut sina kommunikéer eller när direktörerna pratar på presskonferenser hamnar de siffrorna ofta i skymundan.

Istället används en hel flora av andra mått på hur det har gått för företaget som i så gott som alla fall leder till betydligt snyggare siffror.

Som när Ericsson räknade bort kostnaderna för att göra sig av med personal och alla började prata om att företaget gick med vinst fast resultatet efter skatt fortfarande var minus.

Många företag kan knepen
Det är inte bara börsföretagen som kan knepen. SJ gjorde likadant och fick ner förlusten från 101 till 24 miljoner.

Redovisningsrådet har till syfte att främja god redovisningssed och verka för en enhetlig redovisning. Så gott som alla börsföretag har fått anmärkningar på sitt sätt att redovisa.

Det kan komma tuffare regler framöver, säger Anders Ackebo, som är vice ordförande i Redovisningsrådet.

– Hela ambitionen är att göra redovisningarna så tydliga som möjligt. Visar det sig att det fortfarande kommer att råda oklarheter kommer vi naturligtvis att överväga en ändring, säger Anders Ackebo.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".