Sverige har svårt att uppnå alla sina miljömål

Det blir inte lätt att nå alla de femton miljömål, som riksdagen har satt upp. Det visar den första utvärderingen av alla miljömål samtidigt, som miljömålsrådet har gjort. De största miljöproblemen ska vara lösta till 2020 enligt riksdagens beslut, men så blir det knappast.

När det gäller försurning, luftkvalité och det skyddande ozonskiktet går utvecklingen åt rätt håll medan andra miljömål har det svårare.

Det är framför allt storskaliga miljöproblem, som gör att vissa miljömål är svåra att nå. Det gäller övergödning, överskottet av näringsämnen från jordbruket, som göder sjöar och hav och skapar döda bottnar och algblomning.

Giftfri miljö
Det gäller målet giftfri miljö. Där kan EU:s nya kemikalieförslag innebära en förbättring med bättre kontroll. Men ämnen som en gång har släppts ut fortsätter att ställa till förtret. Det gäller PCB, bromerade flamskyddsmedel och dioxiner, ämnen som är långlivade och innebär risker för människor och djur, exempelvis i fisk.

Det är också tveksamt om Sverige klarar sitt nationella klimatmål att minska utsläppen med fyra procent till 2010. Framför allt ökar utsläppen från tung trafik på vägarna.

Levande skogar
Även målet Levande skogar är svåruppnåeligt. I går, torsdag, presenterade Naturvårdsverket sina inventeringar över skyddsvärd skog på statens mark i Sverige.

Miljömålsrapporten tror inte att Sverige helt klarar målet till 2020. Sverige har satsat mycket pengar på att skydda skog i naturreservat, men enligt Skogsstyrelsen skulle det behövas 1,4 miljarder per år fram till 2010 för att målet för skydd ska uppnås.

Fordonsskatten
För att något förbättra Sveriges möjligheter att minska utsläppen och stärka sin miljöprofil föreslår miljömålsrådet att fordonsskatten för tunga fordon ska gynna fordon av bästa miljöklass. Man ska kunna ställa större krav på energieffektivisering i befintlig bebyggelse.

Vällovliga förslag, men knappast tillräckliga för att miljömålen ska nås inom föreskriven tid.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".