Israelisk polis vid al-Aqsa-moskén. Foto: Atta Hussein/PRB

Protester mot barriärbygge fortsätter

De palestinska protesterna mot det israeliska barriärbygget har fortsatt för femte dagen i rad. I byn Bidu, strax utanför Jerusalem, sörjde invånarna de första dödsoffren för barriärprotesterna. Vid fredagsbönen sade byborna att de inte tänker ge upp kampen mot det israeliska barriärbygget.

– Om så varenda ung människa här dödas kommer vi att fortsätta protesterna, säger Shadi Mansour.

Försökte stoppa maskinerna
Han är en av byborna i Bidu som var med på torsdagen när israelerna dödade tre palestinier som försökte stoppa de anläggningsmaskiner som anlände för att inleda barriärbygget vid byn.

Israel bygger barriären på palestinsk mark, ibland som en mur, men mest som ett stängel, för att försöka stoppa självmordsbombare från att ta sig in i Israel.

Tre dödades i motattack
I Bidu försökte folk ställa sig framför anläggningsmaskinerna och sedan kasta sten mot soldaterna som svarade med chockgranater, tårgas och genom att skjuta mot palestinierna. Två dödades av kulorna och en av en hjärtattack som man tror orsakades av tårgasen.

Det här är de första dödsoffren i alla de demonstrationer som har genomförts mot barriären. Demonstrationerna fortsatte dock även på fredagen i Bidu.

– Alla här kommer att fortsätta att försöka stoppa barriären för den byggs på vår mark och de tar våra olivträd. Vårt land och våra träd är vårt blod och vi kommer att fortsätta kampen, säger Abdel Rahim.

Lugnare på fredagen
På fredagen var protesterna i Bidu lugnare. Inför den judiska sabbaten pågick inga arbeten vid barriären. Men vid al-Aqsa-moskén på Tempelberget i Jerusalem ingrep israelisk polis med chockgranater och tårgas mot palestinier som protesterade mot barriären genom att bland annat kasta sten mot poliser som övervakade den muslimska fredagsbönen.

Även i Budrus på Västbanken drabbade omkring 2 000 demonstranter samman med israelisk militär som besvarade stenkastningen med tårgas och med att skjuta gummimantlade kulor mot demonstranterna.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista