Arkivfoto: Hasse Holmberg/PRB

Avlyssnade mobilsamtal säljs i Sverige

Det är långt ifrån bara stormakternas underrättelsetjänster som avlyssnar mobiltelefoner runt om i världen. I Sverige avlyssnas mobiltelefoner både av utländska ambassader och av försvaret men också av grupper av enskilda svenskar. Det finns avlyssningsskydd men inte ens regeringen använder sig av dem.

Arlanda flygplats är en av de viktigare punkterna för avlyssning av mobiltelefoner i Sverige. När affärsfolk, militärer och diplomater reser ut sker ofta de sista instruktionerna via mobiltelefon i avgångshallen. På samma sätt är det vid hemkomsten.

Försiktigare utomlands
Utomlands är man mer försiktig men tillbaka på Arlanda brister mångas fördämningar och tidigare säkerhetsmedvetande. Just där kring Arlandas parkeringsplatser opererar sedan flera år grupper av privatpersoner som satt i system att avlyssna och sälja avlyssnade mobiltelefonsamtal. Det gäller särskilt samtal med viktig finansiell och industriell information.

De som avlyssnar är etablerade yrkesmänniskor inom it- och elektronikbranschen. Köpare är bland andra finansiella investerare och konsulter.

Den utrustning som de här privata grupperna använder för att samtidigt avlyssna och lagra hundratals mobiltelefonsamtal ryms i två attachéväskor.

Försvarstoppar och partiledare utsatta
Ekot har hört på två sådana avlyssnade mobiltelefonsamtal från Arlanda. Det ena mellan en svensk general som samtalade med Försvarets materielverk om stridsflygplanet Jas Gripen. Det andra mellan en svensk partiledare och en finansiell konsult.

Att avlyssna andras mobilsamtal är inte olagligt i Sverige. Däremot är det olagligt att sprida innehållet till andra.

Även flera större ambassader i Sverige avlyssnar mobiltelefonsamtal i Sverige för sina underrättelsetjänster.

Svårt att skydda sig
Försvarets radioanstalt som svarar för UD:s och försvarets underrättelsebehov sysslar med spegelvänd avlyssning. Bland annat genom att avlyssna de utländska diplomaternas mobiltelefonsamtal och misstänkta medlemmar i utländska terrornätverk.

I denna avlyssningsvärld  finns begränsade skydd som FN:s generalsekreterare Kofi Annan och FN:s förre vapeninspektör Hans Blix fått erfara. Det svenska försvaret använder kryptoskyddade mobiltelefoner där samtal med den lägre graden av hemlig information får utväxlas.

Regeringen har vanliga telefoner
Den svenska regeringens ministrar och statssekreterare är utrustade med helt vanliga mobiltelefoner utan särskilda skydd.

Enligt regeringskansliets säkerhetschef, Hasse Alnervik, är försvarets kryptotelefoner inte tillräckligt lätta att använda för statsråden.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista