Hans Blix misstänker att han avlyssnades av USA

FN:s  förre vapeninspektör Hans Blix misstänker att både hans kontor hos FN och hans hem i New York avlyssnades av USA inför irakkriget.

Blix erkänner att han inte har några bevis för att USA har avlyssnat honom, men säger till tidningen The Guardian att hans misstankar väcktes när han hade problem med sin telefon i hemmet i New York. Att han ska ha avlyssnats när han var i Irak finner Blix dock mindre troligt.

Enligt den australiska radiokanalen ABC var Hans Blix är en av dem i FN som utsatts för spioneri av brittisk eller amerikansk underrättelsetjänst. Australisk underrättelsepersonal ska ha läst utskrifter av Blix mobiltelefonsamtal.

Blix säger att han förväntade sig att bli spionerad på av irakierna, men att han tycker att det är avskyvärt och integritetskränkande att han blivit avlyssnad av USA, särskilt som de skulle vara på samma sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".