Tiotusentals sexuella övergrepp inom kyrkan i USA

Nästan 11 000 barn och ungdomar har utsatts för sexuella övergrepp inom den amerikanska katolska kyrkan. Det visar kyrkans egen kartläggning som nu är klar. Men anhöriga till offren tror att siffran i själva verket är ännu högre.

Sexskandalerna har plågat den katolska kyrkan i USA i flera år och det som nu offentliggjorts är egentligen två utredningar, de presenteras som den slutgiltiga sammanställningen.

Enligt utredningen har 10 700 barn och ungdomar utsatts för olika typer av sexuella övergrepp under perioden 1950 till idag och de allra flesta har varit pojkar och i åldern 11 till 14 år, hälften ska ha utsatts för upprepade övergrepp.

Undersökningen baserar sig till stor del på intervjuer med kyrkliga företrädare. Anhöriga till dem som skändats menar att det finns ett stort mörkertal, det vill säga att det faktiska antalet i själva verket är mycket större.

Fyra procent av alla präster
Enligt den här utredningen ska inte mindre än 4 000 präster ha medverkat i de sexuella övergreppen, det är 4 procent av alla katolska präster under tiden, alltså var tjugofemte.

Allra störst var problemet på 70-talet men sen har det minskat, framför allt de senaste tio åren. Men här säger anhöriga att inrapporteringen alltid släpar efter. Det tar lång tid innan offren vågar gå ut med sina anklagelser, och därför ska alltså de senaste siffrorna vara för låga.

När misstankarna om sexövergrepp först kom upp försökte kyrkan till en början att sopa dem under mattan. Först därefter har de tagit sig an problemet på allvar.

Kyrkoledares ansvar
I den del av utredningen som försöker hitta orsakerna sägs det bland annat att högre kyrkloledare och inte minst biskoparna får ta på sig ett stort ansvar, eftersom de låtit övergreppen fortsätta trots att de känt till dem.

Det sägs också att många av dem som söker sig till prästyrket har en skev sexualsyn.

Kyrkan hoppas förmodligen att man med den här utredningen ska kunna lägga ett plågsamt kapitel bakom sig. Men opinionsundersökningar visar att det fortfarande finns kvar en stor misstro i USA mot den katolska kyrkan.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".