Narkotikamissbruk sprider sig bland afghaner

Efter talibanernas fall i Afghanistan har opiumodlingen ökat dramatiskt. Det mesta av heroinet som säljs i Sverige och andra länder har sitt ursprung där. Nu börjar också missbruket sprida sig bland afghanerna själva.

Wahidullah har trötta, blodssprängda ögon, han sitter i ett gallerförsett rum på ett psykiatriskt sjukhus i Kabul. Han är heroinmissbrukare.

– Minst hälften av pengarna jag tjänade på mitt jobb som bagare spenderade jag på droger. Det är pengar jag borde använt för min familj, säger han och suckar.

Afghanskt opium
Nästan allt heroin som säljs i Europa kommer nu från afghanskt opium. Talibanerna lyckades effektivt stoppa odlingen men nu slår skördarna rekord och allt fler afghaner blir missbrukare.

Ingen vet hur många afghanska narkomaner det finns men experterna säger att antalet ökar snabbt.

Det är lätt att köpa droger här. För en del blir knark en flykt undan fattigdom och hopplöshet.

Narkomaner får vård
Doktor Hasani vid det här sjukhuset kan erbjuda motivationsträning, de har också en del mediciner. Han medger dock att många narkomaner som vårdas här återfaller.

Wahidullah säger att han inte tänker börja knarka igen.

– Jag har gjort min familj tillräckligt illa, säger han där han sitter med korslagda ben på sin sjukhussäng.

– Inshallah, om Gud vill, säger han, kan jag börja ett nytt liv utan heroin.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".