Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kinas utrikesminister Li Zhaoxing applåderas efter mötet Foto: Goh Chai Hin

Nya Nordkoreasamtal väntas i vår

Samtalen om Nordkoreas kärnvapeninnehav avslutades i Peking på lördagen. Fortfarande är klyftan stor mellan USA och Nordkorea om hur krisen ska lösas, men amerikanska medlare medgav att atmosfären varit bättre vid överläggningarna nu vid den första samtalsomgången förra året.

– Fyra dagars samtal i Peking ledde till mera än vi hade förväntat oss. Mötet måste betecknas som mycket framgångsrikt. Så optimistiskt uttalade sig en amerikansk talesman sedan samtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram avslutades på lördagen.

Den kinesiske utrikesministern Li Zhaoxing sa i sin tur att överläggningarna hade hämmats av att det fortfarande råder mycket stora åsiktsskillnader mellan deltagarländerna.

Nytt möte planeras
En framgång var i alla fall att deltagarländerna som förutom Nordkorea och USA också består av Japan, Sydkorea, Ryssland och värdlandet Kina, enades om att mötas på nytt under andra kvartalet i år det vill säga någon gång i april, maj eller juni.

Så långt som till att omedelbart komma överens om ett nytt möte nådde inte deltagarna vid det förra mötet som hölls i augusti förra året.

Under tiden fram till nästa möte ska arbetsgrupper med deltagare från de aktuella länderna hålla fortlöpande kontakt.

Kärnvapenfri zon
När deltagarländerna möts på nytt ska frågan om att göra den koreanska halvön till en kärnvapenfri zon finnas med som en huvudfråga.

Nordkorea har enligt amerikanska uppgifter erkänt att landet försöker framställa kärnvapen. USA kräver att Nordkorea upphör med alla sådana försök innan diskussionen kan gå vidare.

Nordkorea kräver amerikanska säkerhetsgarantier och önskar löften om bistånd innan några utfästelser ges om att upphöra med kärnvapenprogrammet.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".