Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandia kan komma att delas

Det är inte självklart att Skandiakoncernen i fortsättningen ska vara uppdelat i ett moderbolag och ett traditionellt livbolag som idag. Skandias nye vd Hans Erik Andersson är öppen för nya modeller.

– Jag tror inte man ska utesluta att det kan ske förändringar, det kan det säkert göra. Det som är viktigt för kunderna det är att vi har ett livbolag som erbjuder traditionella livprodukter, ordentlig försäkring för riskfaktorerna, med familjeskydd et cetera och det är så att säga trygghetsalternativet i Skandias produkterbjuande i Sverige.

Hans-Erik Andersson kan alltså tänka sig att omvandla Skandia liv till ett vinstutdelande dotterbolag. Det är något som Skandia hittills inte sagt sig ha några planer på.

Bolagsbildning minimerar problem
En ny bolagsbildning skulle ta bort delar av de problem som finns i dag. Inte minst finns sådana aktuella problem inom Skandiakoncernen.

Skandia Liv är ett så kallat ömsesidigt bolag, i princip ägt av sina sparare och får inte ge nån vinstutdelning till sitt moderbolag, i det här fallet Skandia AB som andra dotterbolag kan göra.

Skandia och andra liknande bolag kritiseras nu för att på olika sätt tricksa med överföringar av pengar från sina ömsesidigt ägda dotterbolag för att komma runt den här bestämmelsen.

En av de mest omdiskuterade affärerna i Skandiakoncernen handlar just om moderbolaget har skott sig på en försäljning av livspararnas kapitalförvaltning.

Förhandlingar pågår
När Skandia sålde kapitalförvaltningsverksamheten till Den norske bank för ett par år sedan, betalade norrmännen drygt 3 miljarder för verksamheten och de pengarna la moderbolaget Skandia AB beslag på. Inte ett öre gick till dotterbolaget Skandia Liv.

En olovlig vinstutdelning anser Föreningens Grupptalan mot Skandia som kräver att 2 miljarder ska betalas tillbaka. Förra veckan började de båda Skandiabolagen förhandla om saken.


Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".