Avtalsförhandlingarna inne i ett avgörande skede

Avtalsförhandlingarna för en halv miljon industrianställda är  inne i ett avgörande skede. På måndag är sista chansen att få ett avtal klart, sedan kallas medlare in. Frågan om arbetstidsförkortning är den som är svårast att lösa säger Lennart Olovsson, förhandlingsombudsman på Pappers.

– Ja nu har vi väl ett och ett halvt dygn eller någoting i den stilen på oss, säger Lennart Olovsson, förhandlingsombudsman på Pappers.

Hur går det?

– Ja vi håller på och bryter i frågorna som är kvar, det är nivå och arbetstidsförkortning och låglönesatsning. Inte minst när det gäller arbetstidsförkortning så har vi en ganska tuff armbrytning.

Varför är det så tufft?

– Ja det verkar som om arbetsgivarna på något sätt har krokat arm i den frågan och menar att det inte ska bli någon mer arbetstidsförkortning.

Viktiga förhandlingar
Med en halv miljon medlemmar i de olika fackförbunden inom industrin säger det sig självt att helgens förhandlingar är viktiga, inte bara för de berörda utan också för hela samhällsekonomin.

Avtalen inom industrin brukar dessutom bli vägledande för andra avtal på arbetsmarknaden. Och det är just samhällsekonomin som är argumentet när arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna säger blankt nej till Pappers krav på arbetstidsförkortning.

Vi behöver jobba mer, inte mindre, för att klara konkurrensen på världsmarknaden, säger förhandlingschefen Göran Swanström.

Arbetstiden en stötesten
Arbetstidsfrågan är också stötestenen i Industrifackets förhandlingar med arbetsgivarna.

Förhandlingschefen Kurt Walther säger till Ekot att det inte kommer att bli något avtal för hans medlemmar innan tidsfristen går ut och därmed kallas medlarna, eller opartiska ordförandena som de kallas, in i nästa vecka. Men Lennart Olovsson på Pappers har inte gett upp än.

– Vi har ju uttryckt båda parter att vi ska ha en stark ambition att träffa avtal på egen hand och då ska vi göra det före måndag morgon. Men vi har inte gett upp. Det finns tid kvar än, säger Lennart Olovsson, förhandlingsombudsman på Pappers.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".