Advokat vill se förändrade attityder hos domare

Advokat Tore Noreberg har kritiserats hårt för sitt agerande i Svea Hovrätt. Under rättegången vände sig advokaten mot den målsägande 18-åriga kvinnan och sa: – Du får ursäkta mig men du har faktiskt sett ut som en hora. Ralf Larsson som är ordförande i Sveriges Domarförbund menar att domaren borde ha agerat.

Advokat Tore Noreberg försvarade en man som i flera år slagit, hotat och förnedrat sin dotter. Varken åklagaren eller domaren ingrep mot advokatens utfall mot den 18-åriga kvinnan. Det menar Rolf Larsson att de borde ha gjort.

– Om man utgår från det fall som har varit i Svea Hovrätt så tycker jag att advokaten har uppträtt oprofessionellt.
Då bör domaren, om han hinner - det var ju närmast en kommentar och ingen fråga, hade det varit en fråga skulle den avvisats - hinner man ingripa så ska man stoppa kommentaren, men det hinner man normalt sett inte. Då tycker jag att man inför målsägare och den tilltalade bör ge advokaten en tillrättavisning. Den här typen av kommentar passar inte i en svensk domstol. Det säger Ralf Larsson, ordförande i Sveriges Domarförbund.

Passiva domare
Föräldrarna dömdes i tingsrätten till 2,5 års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha misshandlat dottern. Det var under slutpläderingen i Svea Hovrätt som advokat Tore Noreberg beskrev kvinnan som en hora - något som han efteråt förklarade med att han ville beskriva bakgrunden till varför föräldrarna misshandlat henne.

I en rättsal är det domaren som har rätt att styra vad som ska få sägas eller inte, men det är inte så vanligt att domaren går in och avbryter.

Domarna har blivit allt mer passiva, enligt Ralf Larsson, eftersom de inte vill gå in och störa under förhandlingarna. Men det pågår nu en livlig diskussion inom domarkåren med anledning av den senaste tiden debatt om hur kvinnor i sexualmålsbrott ofta blir hårt ansatta i rättsalen.

Attitydförändring behövs
Ralf Larsson menar att det inte är mer lagstiftning som behövs, utan det handlar om att förändra attityder.

-– Ja att man kanske mer och mer i domarkåren bör diskutera de här frågrna. Och diskutera med advokater och åklagare om vilket agerande man bör acceptera i domstolen. Det kanske är gemensamt från oss tre aktörer; vad bör man acceptera? Kanske kan man få advokaterna att tänka efter, innan de ställer plumpa, kränkande frågor, säger Ralf Larsson i Sveriges Domarförbund.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista