Port-au-Prince Foto: Rodrigo Abd

Anarki och kaos - läget i Haiti förvärras alltmer

Läget i Haiti förvärras för varje dag. På lördagen krävde de karibiska länderna att FN skickar en internationell fredsstyrka till området. Rebellerna står nu runt om huvudstaden Port-au- Prince. Den hårt pressade presidenten Aristide vill inte lämna ifrån sig makten och inne i miljonstaden är det anarki och kaos.

– Det är väldig väldigt stängt på gatorna här. Det finns barrikader nästan vid varje gathörn bemannde av unga och berusade miliser som trakasserar lokalbefolkningen, journalister och stämningen är väldigt väldigt spänd på gatorna just nu. Det berättar frilansjournlisten Martin Adler på en skrapig telefonledning från Port-au-Prince.

Den haitiska huvudstaden är något av skräckens stad just nu, berättar Martin Adler. De flesta människorna i miljonhuvudstaden håller sig hemma, rädda för att gå ut. Den presidentlojala milisen gör just nu som de själva vill, plundrar affärer och terroriserar civila.

– Människor försöker stanna hemma, man ser inga bilar på gatorna. Skolorna är stängda, sjukhusen har inte personal. Människor känner att någonting kommer att hända snart, det kommer att bli ett avgörande, de känner sig väldigt väldigt rädda.

Det har redan rapporterats genom nyhetsbyråer om fullständig anarki, plundring och dödande på gatorna - är det sådant som du också ser?

– I morse var vi ute och åkte ner till sjukhuset här i centrum. Det låg en man på gatan, han var bakbunden och hade avrättats någon timme innan.  Det var en stor pöl med blod där, människor stod och tittade på honom, ingen visste vem han var. Nere vid frihamnen var det milisen som var inne, de plundarde bilar, det sköts i luften, det låg ännu en död kropp på gatan där. Precis som du säger; laglösheten breder ut sig i Haiti och det kommer förmodligen att bli mycket mycket värre de här närmaste dagarna.

Även utlänningar och speciellt journlister attackeras nu av president Aristides milis berättar Martin Adler.

– Journalister trakasseras, flera har anfallits. Jag har utsatts för hot varje dag, jag har haft berusade män som har riktat pistoler mot mitt huvud. Det är väldigt väldigt obehagligt, det är väldigt svårt att jobba ute på gatorna i Port-au Prince för tillfället, säger han.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".