Den svenska försvarsminstern svarar på finsk kritik

Den svenska försvarsministern svarar nu på Finlands president Tarja Halonens kritik mot de svenska nedskärningarna i försvaret.  Det var vid en träff med journalister på fredagen som Halonen talade om Finlands utsatta geopolitiska läge och bland annat sa att ”Finland inte kan göra som Sverige och låta grannarna sköta försvaret ...”

Andemeningen var att det är Finland som får ta stötarna och att svenskarna ligger i bekväm militär skugga. Men Sveriges försvarsminister Leni Björklund har en helt annan syn.

– Min enda kommentar är att även efter det här försvarsbeslutet som vi ska ta nu, så kommer Sverige att ha en betryggande försvarsförmåga.
Vi kommer inte att luta oss på Finland,

Och behöver inte göra det heller?

– Nej det behöver vi inte, säger den svenska försvarsministern Leni Björlund.

Hur tolkar du hennes kritik eller underförstådda kritik?

– Jag vet inte hur diskussionerna har varit vid bordet, men det vill jag bestämt säga och försäkra att Sverige ska ha sin egen försvarförmåga. Något annat beslut kommer inte Sveriges riksdag att fatta. Och det kommande försvarsbeslutet, det grundar sig på den säkerhetspolitiska linje som är fastlagd i riskdagen och fyra partiers överenskommelse och dete betyder att vi ska försvara soss själva.

Men håller du inte med om att de nedskärningar som nu är på gång i grunden kommer att förändra svensk försvarspolitik?

– Nej abslut inte för det som händer är ju att vi moderniserar vårt försvar för att få en bättre försvarsförmåga och att bättre kunna svara mot hot och att också delta i internationella operationer. Att vi sedan har haft en organsiation av försvaret som delvis är under omstöpning och där vi fortfarande har kvar delar från den tid när vi hade det gamla invasionsförsvaret som modell, det är därför det får den effekten att ett anstal utbildningsorter försvinner. Men hela förändringen syftar till att vi ska få ett skarpare och bättre försvar

Så vi behöver inte förlita oss på grannarna i fortsättningen?

– Nej vi utgår från den säkerhetspolitiska doktrin som finns och den säger att Sverige ska kunna försvara sig själv. Det är därför vi måste upprätthålla flera förmågor än man skanske behöver i de länder där man är allierade, säger Leni Björklund.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".