Tysklands utrikesminister vill inte bilda ett kärneuropa

Efter sammanbrottet vid EU-toppmötet i Bryssel i december, hotade den tyska förbundskanslern med att några få stater skulle gå vidare i sitt samarbete och bilda ett kärneuropa. Nu tar Tysklands utrikesminister Joschka Fischer avstånd från tanken.

– Bara genom ett stort och integrerat Europa, kan EU möta utmaningar som följer av globalisering och terrorism. Det säger den tyska utrikesminister Joschka Fischer i en intervju i den tyska dagstidningen Berliner Zeitung.

Han anser den europeiska unionen måste växa för att kunna hävda sig politiskt mot Ryssland, USA, Indien och Kina.

Det är det perspektivet man ska se Turkiets framtida medlemskap. Turkiet både förstärker unionen och ökar dess politiska räckvidd.

Inlägg i debatt
Uttalandet kan ses som ett inlägg i den tyska inrikespolitiska debatten där kristdemokraterna vill erbjuda Turkiet ett specialavtal med EU istället för ett medlemskap.

Men syftet med utspelet kan också vara att ge tydliga signaler till andra medlemmar i unionen.

Tar avstånd
För tre år sedan lanserade Joschka Fischer tanken om ett kärneuropa, där Tyskland och Frankrike går före i en pionjärgrupp som integreras snabbare än övriga EU-medlemmar.

Gerhard Schröder aktualiserade tanken efter det senaste toppmötet i Bryssel, men då som ett hot efter att mötet havererat.

Nu tar Joschka Fischer avstånd från tanken och därmed kan det tolkas som ett försök att lugna andra medlemmar som ängsligt noterat att de tre stora; Storbritannien, Frankrike och Tyskland träffas på egen hand, som i Berlin förra veckan.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".