Nätsajten Wikileaks publicerade den uppmärksammade videon.
USA-Irak

Soldat gripen för att ha lämnat film till Wikileaks

En 22-årig amerikansk soldat i Irak har gripits för att ha lämnat ut hemligstämplad information. Enligt amerikanska medieuppgifter har 22-åringen läckt ut en mycket uppmärksammad videofilm till internetsidan Wikileaks. En videofilm som bland annat visar hur amerikanska soldater skjuter ner civila i Bagdad.

Den gripne 22-årigen soldaten ska enligt uppgifter från det amerikanska teknikmagasinet Wired och nyhetsbyrån Reuters gripits för att ha läckt ut den omtalade videon till internetsidan Wikileaks. Han sitter just nu fängslad i Kuwait efter att ha tjänstgjort för de amerikanska styrkorna i Irak.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar att 22-åringen gripits, misstänkt för att ha läckt ut hemligstämplat material. Pentagon vill dock inte berätta till vilka den gripne läckt uppgifter, eller vad informationen bestod av.

Men Wired skriver att 22-åringen greps för två veckor sedan efter att han skrutit för en amerikansk före detta så kallade datahackare om att han bland annat lämnat ut den hemligstämplade filmen till Wikileaks. Datahackaren berättade dock senare detta för den amerikanska federala polisen FBI och därefter greps 22-åringen.

Den kontroversiella filmen visar hur en grupp amerikanska soldater i en helikopter skjuter mot personer på marken i Baghdad. Soldaterna misstänkte att gruppen bestod av beväpnade upprorsmän och öppnade eld. Men det visade sig att gruppen istället bestod av civila personer. Soldaterna trodde bland annat att en kamera som en av männen bar var ett vapen. Sammanlagt dödades 12 personer i angreppet, varav 2 journalister. Två barn skadades också allvarligt.

Wikileaks vill inte berätta från vilka källor de får sitt material.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".