Lantbrukare i kläm med nya EU-regler

Många lantbrukare med arrenden riskerar att bli av med sin mark eller tvingas omförhandla villkoren. Orsaken är att de nya reglerna för EU:s jordbruksstöd fått många markägare att själva ta över för att få kontroll över stödpengarna. (Ekot)

– Vi har extremt mycket telefonsamtal. Många, både jordägare och arrendatorer, är oroliga och frågar vad det är som gäller, säger Lars-Göran Svensson, arrendeombudsman på LRF konsult.

Många avtal muntliga
Nästan hälften av all jordbruksmark i Sverige är idag arrenderad. En stor del av avtalen är muntliga utan något riktigt juridiskt skydd.

När EU:s nya jordbrukspolitik nu gör det mer lönsamt med stora arealer vill många markägare ta hem sin mark eller omförhandla avtalet för att själv få kontroll över stödpengarna.

Reglerna säger att det är den som brukar marken den 1 januari nästa år som får stödrätten och det betyder att många av de med muntliga avtal nu kommer i kläm, enligt Lars-Göran Svensson på LRF.

– Det är inte alls ovanligt att många, framför allt mjölkproducenter, har många små sidoarrenden. Det är klart att de är beroende av dem. Skulle då flertalet av arrendena försvinna och jordägaren går in och vill bruka jorden själv så är det klart att det påverkar, säger Lars-Göran Svensson.

Skriftliga avtal ger bättre skydd
Den som har ett skriftligt avtal är bättre skyddad men många av de skriftliga arrenden som nu löper ut har ändå orsakat tvister. Flera fall har hamnat hos den opartiska Arrendenämnden för avgörande.

I många fall kräver markägaren att arrendatorn ska vara beredd att lämna kvar stödrätten om han eller hon flyttar för att den som sedan tar över inte ska bli utan stödpengar.

Oron kommer att lägga sig
Trots det spända läget just nu så räknar Lars-Göran Svensson med att osäkerheten så småningom lägger sig.

– När det här väl har satt sig och i de fall där man har muntliga avtal och jordägaren har fått stödrättigheterna så kmmer man, när systemet har kommit igång, att återigen arrendera ut till grannar. Det är min bestämda uppfattning, säger Lars-Göran Svensson på LRF Konsult.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".