Turkiet blir politiskt känslig fråga inför EU-valet

Turkiets förhållande till EU blir en valfråga i den kommande valrörelsen inför valet till Europaparlamentet i juni. Det tyska kristdemokratiska partiet, som inte vill ha Turkiet med i EU, kommer nämligen att driva frågan i aktivt vilket upprör många, också partivännerna i Sverige, moderaterna.

I Europaparlamentet är svenska moderater och kristdemokrater med i samma partigrupp som de tyska kristdemokraterna och Hans Gert Pöttering förklarar varför hans parti, CDU, kommer att ta upp frågan om Turkiets relation med EU under kampanjen inför valet till Europaparlamentet.

– I en valkampanj måste man ta upp frågor som berör och engagerar människor och det gör frågan om Turkiet, säger Hans Gert Pöttering.

Han sticker inte under stol med att han tror att han kan vinna röster på sitt motstånd mot Turkiets EU-medlemskap.

Han berättar om en opinionsundersökning som publicerades i tyska tidningar på lördagen som visade att två tredjedelar av de tillfrågade anser att Turkiet inte hör hemma i EU.

Och CDU och Hans Gert Pöttering anser att Turkiet ska erbjudas en nära relation, ett särskilt partnerskap med EU, men inget medlemskap.

Svenska moderater håller inte med
Gunnar Hökmark, som står högst upp på moderaternas lista inför valet till Europaparlamenetet, håller inte alls med sin tyska partivänner om att göra EU:s relation med Turkiet till en valfråga.

– Jag tycker att det är fel, man ska inte ställa ett enskilt land mot andra länder eller på det här viset utpeka ett särskilt land, säger han.

Det är aldrig bra att tala om vi och dem inte heller om vi i EU och de i Turkiet  anser Gunnar Hökmark och det finns tycker han inga skäl att förhålla sig till Turkiets eventuellt framtida EU-medlemskap på annat sätt än till andra länders.  

– Jag tycker att Turkiet ska behandlas precis på samma sätt som alla aandra ansökarländer, det vill säga de ska bedömas efter om de lever upp till de kriterier som gäller för medlemskap.

Påverka partivänner
Valet till Europaparlamenet har visserligen ingen stor betydelse för Turkiets framtida förhållande med EU. Men det förberedande förhandlingsmaskineriet är redan igång och det är toppmötet i december i år, då medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas. Då ska de fatta beslut om det är dags för Turkiet att inleda medlemskapsförhandlingar med EU.

Europaparlamentet får enbart godkänna medlemskapet när förhandlingarna väl har slutförts och det lär ta många år. Men det är en politiskt känslig fråga, och de svenska moderaterna kommer att försöka påverka sina tyska partivänner.

– Jag tror att en sådan här fråga är framför allt en nationell debatt, men det är klart att vi kommer att vara mycket tydliga på vad det är som ska utgöra grunden för om ett land kan vara medlem eller inte medlem, säger Gunnar Hökmark.

Annika Ström-Melin
 annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista