1 av 2
Stämningen mellan judiska och arabiska ledamöter i Knesset var stundtals hätsk när konvoj-attacken diskuterades. Hanin Zoabi till höger. Foto: David Vaaknin/Scanpix.
2 av 2

Knesset vill straffa parlamentsledamot

I Israel försöker parlamentet Knesset straffa den ledamot som var med i förra veckans fartygskonvoj mot Gaza. Hon riskerar att bli av med de särskilda rättigheter hon har som parlamentsledamot och hon riskerar att bli fråntagen sitt israeliska medborgarskap.

– De vill hämnas, säger Hanin Zoabi, Knessetledamoten som nu skall straffas.

– De vill inte diskutera, de vill bara hämnas. Det här är ju ett parlament, här borde man diskutera, till exempel vad blockaden betyder för Gazaborna. Men det vill ingen göra.  Det handlar bara om hämnd, och de kallar mig terrorist och förrädare, säger hon.

Hanin Zoabi, som är israelisk arab, var ombord på det turkiska fartyg Mavi Marmara där nio personer dödades av israeliska soldater. Hon deltog alltså i försöket att bryta den av Israel proklamerade blockaden mot Gaza. Och det upprör många. När hon förra veckan i Knesset försökte förklara sitt handlande utbröt det värsta bråket på länge och smockan hängde i luften, och tio ledamöter tvingades lämna plenisalen.

En kommitté förslår nu att hon skall bli av med sina förmåner som Knessetledamot, det handlar bland annat om få att resa fritt och att få eventuella juridiska kostnader ersatta av staten. Också inrikesministern har hoppat på hämndkampanjen.

– Han vill ta ifrån mig mitt israeliska medborgarskap, säger Hanin Zoabi, som anser att det hela handlar om att ta ifrån henne alla möjligheter att fortsätta jobba politiskt. Och ovanpå allt det utsätts hon för mordhot.

– Men jag är inte rädd, säger Hanin Zoabi, jag har livvakter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".