Fortsatta brister i hantering av kärnavfall

I höstas fann Statens strålskyddsinstitut, SSI, vid inspektioner hos Ranstad Mineral i Västergötland att det rådde stor oordning i hanteringen av radioaktivt avfall. Enligt SSI är det bättre ordning nu men en inspektion i slutet av december visade att det fortfarande fanns åtskilliga behållare där ursprunget inte kunde styrkas och som dessutom saknade radioaktivitetsmärkning.

Vid SSI:s inspektioner i höstas förvarades omärkt radioaktivt avfall i samma lokal som oljefat, skrot och köttmjöl. I en annan lokal fanns omärkta behållare med uranhaltigt avfall samtidigt som det pågick försäljning av leksaker, cyklar och möbler.

Denna hantering är nu föremål för utredning av åklagare för brott mot strålskyddslagen.

Förbjöds ta emot mer avfall
Företaget, som utvinner uran ur restprodukter, förbjöds att ta emot och behandla ytterligare avfall innan man redovisat ett system för registrering och märkning av allt avfall.

Nu har företaget lämnat en redovisning av allt sitt avfall till Statens strålskyddsinstitut som Ekot tagit del av. Man har också förslag till ett nytt avfallsregister, som ska göra det möjligt att spåra ursprunget för varje behållare. Som det nu är försöker företaget i efterhand spåra varifrån avfallet härstammar och när det levererades.

Bättre ordning men inte bra 
Det är bättre ordning nu än tidigare, säger SSI, men en inspektion i slutet av december visade att det fortfarande fanns åtskilliga fat där ursprunget inte kunde styrkas och som dessutom saknade radioaktivitetsmärkning.

SSI gjorde under hösten stickprovsmätningar på det radioaktiva innehållet i avfallet, men det visar sig att resultaten ofta inte stämmer med Ranstad Minerals egna mätningar.

Radioaktiviteten för hög 
Proverna har också undersökts vid universitetet i Lund. I vissa prover är värdena upp till tio gånger högre i SSI:s mätningar än i Ranstad Minerals. Det har betydelse eftersom radioaktiviteten då är för hög för att avfallet ska få deponeras på kommunens soptipp Risängen.

Utredningarna från Ranstad Mineral ska nu granskas av Statens strålskyddsinstitut och Statens kärnkraftinspektion. Om åtgärderna godkänns kan företaget allra tidigast återuppta verksamheten i juli, men det kan ta betydligt längre.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".