Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunala bostadsaffärer kan leda till lagskärpning

Publicerat söndag 29 februari 2004 kl 12.13

Det pågår mycket fiffel och tricksande när kommunerna försöker plocka ut pengar från sina bostadsbolag. Det här ska nu utredas av Bostadsministern, som hotar med skärpt lagstiftning. Ett skräckexempel enligt Hyresgästföreningen, är Huddinge kommun söder om Stockholm.

För fyra år sedan gjorde den dåvarande borgerliga majoriteten i Huddinge en uppseendeväckande affär, som lockat andra att följa efter.

Affären fördöms som en skalbolagsaffär av Hyresgästföreningen.

Huddinge lät sitt lilla fastighetsbolag Tomtberga köpa kommunala bostadsjätten Huge för 1 miljard kronor. Pengarna fick Tomtberga låna av kommunen. Priset för lånet var 70 miljoner kronor per år i åtta år.

Sålde delar av allmännyttan
Hyresgästföreningens förhandlingschef i Stockholm, Sune Dahlqvist, är fortfarande upprörd över affären.

– Bolag som inte har som sin huvudsakliga uppgift att bedriva bostadsförvaltning, som Tomtberga Huge, där det lilla bostadsbolaget köper det stora, skapar förutsättningar att ta in rejält med pengar i ränta, säger Sune Dahlqvist.
 
Räntan på 70 miljoner kronor per år har inte, som Hyresgästföreningen befarat, lagts ut som en hyreshöjning.

Tomtberga Huge fick in pengar genom att helt enkelt sälja ut en fjärdedel av allmännyttan. 3 000 kommunala lägenheter i Huddinge privatiserades.

Ny bostadspolitik
Nu får socialdemokraten Ann-Marie Högberg, kommunstyrelsens ordförande, administrera följderna av Tomtberga Hugeaffären, trots att hon var stark motståndare till den.

Precis som Hyresgästföreningen befarar, försvinner de 70 miljonerna från bostadssektorn.
 
– De hamnar i kommunkassan och fördelas till skola, barn- och äldreomsorg, säger Ann-Marie Högberg.

Ann Marie Högberg vill driva en helt ny bostadspolitik. Till en början ska 300 nya kommunala hyresrätter byggas. Hon är dock medveten om att tricksandet med Tomtberga Huge gett Huddinge dåligt rykte långt utanför kommungränsen.

– Det är väldigt tråkigt att vi fått det ryktet genom den här konstruktionen, men vi gör vårt bästa för att ändra på den bilden, säger Ann-Marie Högberg.

Ny lag
Kommunerna försöker kringgå det tillåtna maximala uttaget från bostadsbolagen, som för närvarande är bara 5,32 procent.

Därför strider man med Hyresgästföreningen om vad som är ”självkostnad”.  Det är bråttom med en ny lag, enligt Sune Dahlkvist.

– Vi sitter i akuta problem just är det gäller att definiera självkostnaden, så det bör ske senast nästa år, säger Sune Dahlkvist, Hyresgästföreningens förhandlingchef i Stockholm.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".