Förslag om krypterade telefoner för svenska ministrar

Efter avslöjandet om att FN-chefen Kofi Annan och andra har utsatts för avlyssning, höjs nu kraven på att Sverige och andra länder ska försöka skydda sig mot de hemliga avlyssningssystemen. I Europaparlamentet har frågan diskuterats och folkpartiets ledamot i parlamentet, Cecilia Malmström, anser att det nu är dags för svenska ministrar att skaffa krypterade telefoner.

– Ja, det tycker jag, så får man ju avgöra vilka ministrar och vid vilka tillfällen, man kanske inte behöver ha det jämt. Jag tänker på när Sverige var ordförande i EU för några år sedan och Anna Lindh var väldigt involverad i krisen i Makedonien och talade med FN:s högsta ledning, Javier Solana och Chris Patten. Det var säkert samtal som var känsliga och som inte behöver avlyssnas. Då behöver man ha tillgång till krypterade telefoner, säger Cecilia Malmström.

Hon tycker alltså att det är dags för svenska ministrar liksom för till exempel FN-chefen att försöka skydda sig mot hemlig avlyssning.

Frågan har diskuterats i Europaparlamentet i flera omgångar. Parlamentet har krävt redovisning av hur det hemliga avlyssningssystem som kallas Echelon har används. Systemet skapades under det kalla kriget av USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Många i Europaparlamentet har samtidigt hävdat att de tror att det mest låg konspirationsteorier till grund för anklagelserna om en omfattande, hemlig avlyssning av privata telefonsamtal runt hela jordklotet. Men Cecilia Malmström är nu övertygad om att det förekommer.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt att det finns sådana här övervakningssystem som avlyssnar enskilda indivder, så får det inte gå till, säger hon.

Är det å andra sidan inte lite trist att valda politiska ledare i olika länder måste så att säga anpassa sig till ett system och skydda sig mot den här typen av övervakning?

– Jo naturligtvis och man måste inte bara anpassa sig, utan man måste ta upp detta och det måste finnas ett internationellt regelverk som reglerar det här, det måste finnas skyddade zoner.

Men det finns inte än så länge?

– Nej det gör det inte.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista