Skrivhjälp viktigt yrke för afghaner

I Afghanistan är andelen analfabeter bland de högsta i världen, och regeringen försöker nu med utländsk hjälp förbättra skolsystemet. För många afghaner som vill kommunicera med myndigheterna eller med sina släktingar ute i världen är enda sättet att gå till någon av de män som tar betalt för att skriva brev som kunderna dikterar.

Nuruddin sitter på trottoaren utanför Kabuls huvudpostkontor, en kartong utgör hans skrivbord. Han har olika slags brevpapper att sälja, men viktigast av allt: han kan skriva.

Kunderna som kommer dikterar vad de vill ha sagt, och Nuruddin skriver. I ett land där de flesta är analfabeter utför han en viktig tjänst.

Post till alla världens hörn
– Jag hjälper människor med det de behöver skriva, både officiella inlagor och privata brev. Ofta är det afghaner som skriver till sina släktingar ute i världen, de vill veta hur de mår, hur de har det, hur det ser ut därborta, säger Nuruddin.

Nuruddin tar betalt efter kundens betalningsförmåga, ofta ett par kronor per brev. Han säger att han skriver brev som kunderna dikterar till all världens hörn.

Blanketter
En av kunderna får hjälp med att fylla i en komplicerad blankett för att söka uppehållstillstånd i Afghanistan. Mannen säger att han är afghan men har ett pakistanskt pass.

När jag frågar vad han heter ler han och säger att han använder ett namn i passet, men att hans riktiga namn är Abdul Mati.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista