Schwarzenegger vill sanera Kaliforniens ekonomi

När skådespelaren Arnold Schwarzenegger för tre månader sedan tillträdde som guvernör i den ekonomiskt viktigaste amerikanska delstaten Kalifornien, var det många som skakade på huvudet. Men han har överraskat med att välja medarbetare över partigränserna och få saker gjorda. Nu är han på turné för att få väljarnas stöd i en folkomröstning om hur man ska sanera Kaliforniens konkursmässiga ekonomi.

På Mullhouse mellanstadieskola strax utanför Los Angeles är Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger ute på valturné igen, den här gången tillsammans med demokraterna. Han vill nämligen att folkomröstningen på tisdag ska säga ja till flera förslag för att sanera Kaliforniens ekonomi. 

Innan Arnold Schwarzenegger blev politiker arbetade han ideellt för att Los Angeles skolor skulle ha som han säger idrottsverksamhet och läxhjälp istället för ensamhet, droger och gängkriminalitet.

Miljardsatsningar
Guvernören försöker nu utföra det indiska reptricket att satsa miljarder på upprustning av skolor och införande av fritidshem i hela Kalifornien, samtidigt som han sänkt skatterna.

Schwarzeneggers lösning är att utfärda obligationer för drygt hundra miljarder kronor för att täcka budgetunderskottet och ska dessutom sälja särskilda skolobligationer för att finansiera utbildningssatsningarna.

Delade åsikter om guvernören

– Arnold är fantastisk säger den unga läraren Jean Chang i gul kampanjtröja med texten ”Join Arnold”.

Hennes kollega Joe Harberger är mera kritisk. Han tycker att guvernören är en bra skådespelare men det hade varit hederligare att höja skatterna istället för att sälja obligationer.

Eleverna får ställa upp sig i en lång rad och guvernören och filmstjärnan skakar hand och skriver autografer.

Arnold Schwarzenegger lovar att om obligationsförslagen kopplat med ett förbud för delstatsparlamenten att i framtiden underbalansera budgeten, på nytt ska göra Kalifornien till den gyllene delstaten.

Thomas Nordegren, Los Angeles
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".