Mannen bakom Goodjet ägare i nytt lågprisflyg

I dag, måndag, startar det nya lågprisflyget Fly Me sina flygningar. En av de största enskilda ägarna bakom Fly Me är Cafer Ok, mannen bakom det konkursdrabbade flygbolaget Goodjet. Styrelseordföranden för Fly Me, Nils Bernard, säger till Ekot att Cafer Ok inte sitter i bolagets styrelse men att han har stor erfarenhet av att driva ett lågprisflygbolag.

Cafer Ok har åtta procent av rösterna i Fly Mes ägare Array. Han drev tidigare flygbolaget Goodjet som gick i konkurs och som hade 135 miljoner kronor i skulder i konkursboet. Åtskilliga flygresenärer blev utan ersättning för uteblivna resor efter konkursen.

Inflytande i Fly Me
Cafer Ok kunde i höstas skaffa sig inflytande i Array genom ett bidrag på sju miljoner till det andra lågkostnads-flygbolaget, Fly Me. I mitten av förra veckan försvann i och för sig namnet Array i samband med en bolagsstämma och bolaget heter numera Fly Me International.

Av den automatiska telefonrösten på Fly Mes telefonbokning framgår det klart att resenärerna bokar billigast via internet. En biljett till destinationerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors, kostar mellan 195 och 995 kronor. De tre planen lyfter till sina destinationer i dag, måndag.

Styrelseordföranden Nils Bernard är märkbart trött på intresset för Cafer Ok och sambandet med Fly Me. Han säger samtidigt att Cafer Ok anlitats som rådgivare i samband med starten av bolaget och att Ok kommit med väldigt konkreta råd.

”Har värdefulla kunskaper”
–Han haft ganska detaljerade grepp om hur man ska nå ut till kunden och få den att köpa biljetter. Han har ju testat olika sätt att marknadsföra lågkostnadsbolag tidigare. Han har lärt sig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är där han kan ge oss goda råd, säger han.

Vad tror du då om trovärdigheten för Fly Me när man jämför Cafer Ok och Goodjet när ni nu startar?

– Jag anser att alla sådana jämförelser är irrelevanta eftersom bolaget inte har någonting med Goodjet att göra. Jag hade hoppats att medierna skulle kunna koncentrera sina insatser på att snarare försöka bedöma Fly Mes möjligheter och framtid och lyssna på de planer som vi har, säger   
Nils Bernard.

Ekot har sökt Cafer Ok för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".