Hovrättsförhandlingar mot Malmös kommunalråd påbörjas

Malmös kommunalråd och ordförande i kommunförbundet, socialdemokraten Ilmar Reepalu, ställs idag, måndag inför rätta i hovrätten. Det är ett uppmärksammat rättsfall som kommit att handla mer om politik än juridik. Ilmar Reepalu är misstänkt för bokföringsbrott i samband med den omtalade bomässan Bo01.

Trots att Reepalu blev helt friad av tingsrätten tillsammans med fyra andra personer i bomässans gamla styrelse har chefsåklagare Gertrud Holm valt att driva fallet vidare.

– Det här målet är ju speciellt. Det är ett bolag som har varit mycket omtalat och det har varit mycket diskussion över huvud taget kring detta, säger hon.

Handlar om bokföringsbrott
I grunden handlar det om att den gamla styrelsen för den internationella bomässan Bo01 i början av år 2000 inte redovisat ekonomiska transaktioner på ett korrekt sätt. Ett bokföringsbrott som chefsåklagaren jämställde med slarv.

– Det är egentligen ett bokföringsbrott som inte är så där förfärligt allvarligt, säger Gertrud Holm.

Det som först kallades slarv och oaktsamhet blev snabbt politik och krav på Ilmar Reepalus avgång. Och ännu mer politik blev det då utredningen drog ut på tiden, något som irriterade Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu.

– Nu halades det där och kom upp några månader före valet. Det halades i flera år och då tyckte jag att det blev ännu mera politik av det, säger han.

Har jämförts med dansk politiker
I den politiska debatten jämfördes Ilmar Reepalu med den danske politikern Peter Brixtofte som förskingrade hundratals miljoner i Farums kommun.

– I det här fallet har vi ett ärende där inte en krona är borta. Dessutom om det var bokföringsfel under tiden styrelsen fick veta det så rättades det till och allt var tillrättat innan detta över huvud taget togs upp till någon åtalsprövning. Det väcker många tankar onekligen, säger Ilmar Reepalu.

Frågan är nu om hovrättsförhandlingarna kommer blir en lika stor politisk prövning för Malmös kommunråd som dagarna i tingsrätten. För det är ett rättsfall som engagerar, säger chefsåklagare Gertrud Holm.

– Man kan väl säga att under hela utredningen hörde vanligt folk av sig och var upprörda över olika saker, säger hon.

– Det blev ett så tydligt utslag i tingsrätten så jag blev mycket förvånad när åklagaren förde målet vidare, säger Ilmar Reepalu.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista