USA sänder soldater till Haiti

USA:s president George Bush har beslutat att omgående sända en styrka med marinkårssoldater till Haiti sedan landets president Jean-Bertrand Aristide tidigare på söndagen flytt landet.

I första hand handlar det om 500 marinsoldater som snabbt kan flygas till Haitis huvudstad Port-au-Prince och de väntas komma fram under natten mot måndag svensk tid. Flera andra länder har förklarat att de kan tänka sig att bidra till en internationell styrka i Haiti.

Lokala medier rapporterar att kandadensisk militär redan befinner sig på flygplatsen, de ska bland annat hjälpa till med att evakuera kanadensiska medborgare från landet.

Senare under söndagskvällen eller natten mot måndagen väntas diskussioner i FN om att sända en internationell styrka till Haiti.

President Aristide lämnade Haiti för att, som han sa, undvika fortsatt blodspillan. USA:s utrikesdepartement säger att man hjälpt Aristide att lämna landet. Det är fortfarande oklart vart Aristide är på väg.

Flera av Aristides ministrar har tagit sig över gränsen till grannlandet Dominikanska republiken.

Ordföranden i Haitis högsta domstol, Boniface Alexandre, har avlagt presidenteden. Även efter Aristides avgång har våldsamheterna och plundringarna fortsatt i Port-au-Prince.

En av ledarna för de väpnade rebellgrupper som kontrollerar större delen av Haiti,  Guy Philippe, sa i en TV-intervju på söndagskvällen att hans grupp är redo att gå in i huvudstaden under natten för att garantera säkerheten där och att han välkomnar en internationell styrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".