Arbetare utanför Foxconns fabrik i Shenzhen.

"Ta fram rättvisemärkta mobiler"

I dag hålls en internationell minnesdag för de elektronikarbetare i Kina som på senare tid begått självmord och arbetsrättsorganisationer kräver att mobiltelefontillverkare tar fram rättvisemärkta mobiltelefoner. Självmorden har satt fokus på de hårda arbetsvillkoren för dem som tillverkar våra mobiltelefoner och datorer.

Arbetare strömmar ut längs gatorna i Shenzhen efter att ha jobbat sina övertidstimmar vid löpande band där de tillverkar bland annat Iphone.

Foxconn har hittills varit en tyst jätte i elektronikbranschen. Det världsledande elektronikföretag har omkring 900 000 anställda, de flesta vid olika fabriker i Kina. Ägaren är baserad på Taiwan och tillverkar produkterna för kända elektronikmärken som Apple, Sony Ericsson, Nokia, HP och Dell.

Li som är 21 år, är en av de över 300 arbetare på den fabrik där tio arbetare nyligen tog sina liv i tät följd.

– Jag känner mig också lite deprimerad, självmorden har påverkat mig, säger Li.

– På min enhet är det bestämt att vi ska jobba 20 timmar övertid i veckan. Vi jobbar sex dagar i veckan, men på vissa enheter har de bara ledigt en dag i månaden när det är bråttom, säger Li.

Hon beskriver en sträng hierarki på fabriken, och hur hon själv varit rädd för att göra misstag.

Pressen att jobba övertid pekas ut som en bakomliggande orsak till de tio uppmärksammade självmord och flera självmordsförsök som inträffat på Foxconns fabriker i Shenzhen.

Företagsledningen gav nyligen arbetarna en trettioprocentig löneökning, men fortfarande har de anställda mycket litet inflytande över sin arbetssituation. I Kina tillåts bara statliga fackföreningar, som brukar stå nära företagsledningen.

I Taiwan och Hongkong däremot har det hållits demonstrationer för arbetarna på Foxconn, och arbetsrättsorganisationer håller i dag en global minneshögtid för de döda kinesiska arbetarna.

Bland annat den svenska organisationen Swedwatch står bakom en internationell kampanj som nu kräver rättvisemärkta mobiltelefoner och tydligare kontroll av underleverantörerna till den globala teknikindustrin.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".