Kristdemokraten Ole von Beust. Foto: Christof Stache/PRB

Historisk seger för kristdemokraterna i Hamburg

Delstatsvalet i Hamburg på söndagen är det första av 14 val i Tyskland i år och supervalåret inleddes med en stor förlust för socialdemokraterna. Samtidigt vann kristdemokraterna en historik seger och i Tyskland talas idag om en ny politisk stjärna.

Lyckliga kristdemokrater höjer ölglaset och njuter segerns sötma. Tyskland har fått en ny politisk superstar. Han heter Ole von Beust, 48 år och är kristdemokrat och borgmästare i Hamburg.

Ödmjukt svar
När han på valnatten fick frågan hur det kändes att fördubbla partiets röster och få egen majoritet i ett traditionellt socialdemokratsikt fäste som Hamburg, svarade han ödmjukt.

–Tack för förtroendet, jag var lite nervös.

Ole von Beust är inget politisk fyrverkeri och när hans egen far förra året avslöjade i en tidningsintervju att hans son är homosexuell, befarade en del att det var slutet på Ole von Beusts politiska karriär.

Historisk seger
Men i valet i Hamburg har ett nytt storstadsanpassat CDU tonat fram i en kampanj helt fokuserad på Beust. Segern är historisk i tysk politik. Aldrig tidigare har partiet fått egen majoritet i en storstad i det norra protestantiska Tyskland.

Socialdemokraterna fortsätter tappa väljare och resultatet i Hamburg ses som ett kvitto på missnöjet med regeringen Schröder i Berlin. Besparingar inom sjukvård, pensioner, a-kassa och socialbidrag ledde förra året till en räcka lokala valförluster och för varje ytterligare nederlag tappar nu regeringen i auktoritet samtidigt som kritiken inom partiet tilltar.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".