EU-ministrar ense om vård i annat EU-land

EU:s socialministrar kom i dag överens om vilka regler som ska gälla för patientrörlighet, alltså när en person i ett EU-land vill få sjukvård i ett annat EU-land. 

Svenska regeringen misslyckades under sitt halvår som EU:s ordförandeland med att få fram en uppgörelse. Men nu finns alltså en politisk uppgörelse och det var garantier för vård till pensionärer som löste upp de knutar som fanns.

Men Spanien anser sig nu ha garantier för att spanska staten inte ska betala när pensionärer bosatta i Spanien åker tillbaka till sitt hemland för att få vård. Tidigare ansåg spanska regeringen att reglerna inte var tillräckligt tydliga på den här punkten och det var en orsak till att Spanien tidigare blockerat förslaget om patientrörlighet.

Men nu finns inga oklarheter kvar, säger Sveriges socialminister Göran Hägglund.

– Det betyder att man kan få vård i Sverige på samma villkor som i dag och att Sverige ersätter kostnaderna.

Uppgörelsen går i Sveriges fall ut på nya bindande skrivningar som betyder att Sverige dels varje år betalar en summa pengar till spanska staten för vård av svenska pensionärer, dels tar på sig alla kostnader för pensionärer som ska vårdas i Sverige.

Men den viktiga frågan om patienter som vill söka vård utomlands ska slippa ligga ute med pengar är fortfarande olöst, medger Göran Hägglund.

– Det kan vara på det viset och då gäller det att vi kan hitta en väg för att säkerställa att patienten på förhand kan få pengar och slipper att ligga ute med pengar.

Göran Hägglund hoppas också på en ordning där patienten inte ska behöva förhandsbesked för vård utomlands.

– Från svensk sida vill vi göra det så enkelt som möjligt för patienterna och då kommer vi inte att begära förhandsbesked.

Varje land ska upprätta något som kallas kontaktpunkt där EU-medborgarna ska kunna få besked om exakt vilka regler som gäller.

Antalet människor som söker vård i ett annat land än det egna väntas inte bli särskilt stort. Från Sverige söker i dag varje år 600 människor sjukvård utomlands medan antalet som söker tandvård är 400.

Det som hänt här i Luxemburg är att EU:s socialministrar kommit överens. För att allt ska bli klart måste också EU-kommissionen och Europaparlamentet göra upp om vad som ska gälla. Det betyder att om ungefär tre år så kan riksdagen anta en svensk lag om patient

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".