Avbrutna förhandlingar för anställda i industrin

Förhandlingarna om nya avtal för en halv miljon industrianställda avbröts sent på söndagskvällen utan några överenskommelser. Det innebär att de opartiska ordförandena, som är ett slags medlare som ska hjälpa parterna i förhandlingarna, nu tar över huvuddelen av förhandlingarna.

De förhandlingar som först avbröts var dem mellan Metall och Verkstadsindustrin för 170 000 anställda. Enligt Metalls ordförande Göran Johnsson var det frågan om arbetsidsförkortningen som stjälpte en uppgörelse på söndagskvällen.

–Det är mycket det att man inte är beredd att förhandla i arbetstidsfrågan. Arbetstidsfrågan har hjälpt oss tidigare att teckna långa avtal det har varit ett smörjmedel för att vi skulle kunna förankra långa avtal. det har fungerat väldigt väl. Jag tycker att det här dogmatiska motståndet de har mot ytterligare arbetstidsförkortning har låst processen på ett olyckligt sätt. Jag hade räknat med att det inte skulle göra det som det visat sig göra de sista två dagarna, säger

Hur tolkar du det?

–Ja lite som att de har låst sig på ett olyckligt sätt, tycker jag.

Tror du att det är uteslutet att de opartiska ordförandena kan komma till en lösning som ni kan tycka är bra när det gäller den här sidan av saken?

–Ja den måste vara bättre än vad arbetsgivarna har presenterat för oss idag. VI måste ha med en arbetstidsförkortning i ett treårigt avtal.

Vad händer annars?

–Annars blir det inget avtal. Det kan ju i och för sig bli så att vi glider in i en situation där vi börjar diskutera ett ettårsavtal och då är det bara pengar vi talar om i det läget.

Har ni börjat tala om stridsåtgärder?

–Nej det har vi inte gjort ännu. Det är alldeles för tidigt. Vi måste ju gå igenom processen och när vi inte är klara i februari månad så blir det de opartiska ordförandena inom teknikföretagen, däremot sitter vi fortfarande och diskuterar inom stålindustrin.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".