Iraks styrande råd enades om grundlag

I Irak är förslaget till ny provisorisk grundlag nu klart efter långa och stundtals stormiga förhandlingar i det USA-tillsatta styrande rådet. Medlemmarna var bland annat djupt oense om islams roll och kvinnornas ställning i det nya Irak.

Det var det styrande rådets shiamuslimska medlemmar som krävde att landets nya provisoriska grundlag slår fast att islam skall styra den framtida lagstiftning i landet och att strikta muslimska sharialagar ska ersätta den nuvarande familjelagstiftningen. Det skulle kraftigt försämra kvinnans ställning i Irak och göra henne underlägsen mannen.

Protester bland kvinnor
Rädslan för ett sådant beslut har de senaste två månaderna utlöst flera protestaktioner bland landets kvinnor.

Väl medvetna om att USA aldrig skulle godkänna en sådan konstitution fick shiamuslimerna ge sig men först efter att i protest ha lämnat förhandlingarna under en kort period.

I det grundlagsförslag som man nu har kompromissat sig fram till sägs att islam är Iraks officiella religion och att islam skall vara ett av de fundament, men inte det enda, som lagstiftningen ska vila på.

Man har också beslutat att minst 25 procent av medlemmarna i den kommande lagstiftande församlingen ska vara kvinnor.

Självstyre för kurder
En annan fråga där oenigheten har varit stor är de irakiska kurdernas krav på självstyre. Den nya provisoriska konstitutionen ger nu utrymme för självstyre utan att slå fast formerna för detta.

Det här grundlagsförslaget skulle egentligen ha varit klart i lördags men de djupa meningsskiljaktigheterna i det styrande rådet gjorde att man inte blev klar förrän på måndagsmorgonen.

En viktig sak finns inte med. Hur en ny regering ska utses när USA lämnar över makten till irakierna den sista juni i sommar. Den frågan återstår att lösa.

Bremer ska godkänna
Nu ska USA:s högste styresman i Irak, Paul Bremer, godkänna den här konstitutionen som ska gälla fram till dess allmänna val har hållits och ett riktigt parlament kan stifta en permanent grundlag för det nya Irak.

Eftersom shiamuslimerna är landets majoritetsgrupp kan de också få majoritet i ett folkvalt parlament. Då återkommer sannolikt diskussionerna om islams och kvinnans ställning i Irak.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista