EU-kritiker bildar nätverk för folkomröstning

Ett nytt nätverk som ska arbeta för att få till stånd en folkomröstning i Sverige om EU:s nya grundlag kommer att bildas i veckan. Alla partier och organisationer som är kritiska mot förslaget till EU:s nya konstitution kommer att finnas med i nätverket.

– Det ska vara ett löst sammansatt nätverk med det här syftet: Folkomröstning om EU-konstitutionen i Sverige, säger en av initiativtagarna centerpartisten Hans Lindqvist.

Men alla ska ändå vara med i det här? Socialdemokrater, Junilistan, miljöpartister, vänsterpartister, är det målsättningen?

– Ja det är det. Att vara med betyder att man finns med i nätverket och samordnar sina insatser som man själv gör. Det är det som är grejen med nätverket, att det är inte hårdare än så. Men däremot anser jag att det behövs ett sådant nationellt samarbete så att vi samordnar de olika namninsamlingar som sker, säger han.

Löst sammansatt
Den nya Junilistan kommer att finnas med, liksom det nya socialdemokratiska nätverket för en folkomröstning om EU:s grundlag, när den i övrigt väl kända samlingen av EU-kritiska organisationer och partier senare den här veckan samlas för att bilda ett nätverk.

Det blir en löst sammansatt organisation enligt den framgångsrika modell som användes under kampanjen mot euron förra året.

Hans Lindkvist deltog under helgen i ett möte med The European Anti-Maastricht Movement, en alleuropeisk EU-kritisk organisation, där frågan om folkomröstning om det kommande grundlagsförslaget står högt upp på dagordningen. Han tror att den här frågan kommer att diskuteras intensivt i hela EU under tiden fram till valet till Europaparlamentet i juni.

Folkomröstning i åtta länder
Åtta länder har hittills sagt att de ska ha folkomröstning om grundlagsförslaget, bland dem Danmark, Irland, Tjeckien, Belgien, Luxemburg och Portugal.

Hans Lindqvist hoppas att också Storbritannien, sedan Frankrike och till slut kanske Sverige ska följa med.

– Jag tror att vi får en rejäl diskussion, vilket Europas folk behöver för att kunna se vad för samarbete vi ska ha. Vi tycker alltså att EU-konstitutionen är fel väg. Alldeles för mycket överstatlighet, alldeles för mycket centralisering och överlämnande av makt till EU. 

Är inte du rädd för att EU vittrar sönder och samarbetet kollapsar om det blir nej till en ny grundlag för EU i flera olika länder?

– Det viktiga är att vi får ett samarbete som har folklig legitimitet och folkligt stöd. Har inte den här konstitutionen det, och det har den inte för skulle man läsa innantill ur den skulle jag lova dig att 80 procent av svenska folket direkt skulle resa sig och säga nej, jag vill inte ha, säger Hans Lindqvist.

– Det är därför som man från Sveriges håll bland annat från regeringen och Göran Persson inte är så intresserade av att diskutera det. Då är det vår uppgift som EU-kritiker att föra upp den och se till att vi får en diskussion. Det är det som är syftet, fortsätter han.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".