Foto: PRB

Supertisdagen avgör demokraternas val

På tisdag håller demokraterna i USA primärval i tio delstater. Förmodligen kommer det då att avgöras vem som blir deras presidentkandidat. På söndagen hölls den sista och kanske avgörande valdebatten mellan Kerry och Edwards.

Ska det bli John eller John? John Kerry och John Edwards har inte bara samma förnamn, politiskt är de också lika varandra. Inför valen imorgon leder Kerry stort, det är Edwards som måste agera, hittills har han fört en ganska snäll valkampanj men i TV-debatten igår skärpte han tonen.

– Kerry är fullständigt fel ute både när det gäller handelspolitik och ekonomin i stort. Hans förslag kommer att öka budgetunderkottet, säger John Edwards.

Snarlika framtoning
Men hur de än håller på är det svårt att hitta några verkligt stora skillnader mellan dem.

Det finns ytterligare två kandidater, kongressledamoten Dennis Kucinich och medborgarrättsaktivisten Al Sharpton, men de ligger längre till vänster och är helt chanslösa.

Det handlar om John eller John och de står bägge i mitten av amerikansk politik. Edwards försöker profilera sig med att han är emot olika frihandelsavtal som han säger gör att USA förlorar arbetsplatser, men Kerry låter inte särskilt annorlunda.

Olika syn på dödsstraffet
I aktuella frågor säger båda att de personligen är mot homosexuella äktenskap men att det inte ska förbjudas i USA:s konstitution. De röstade för kriget mot Irak men har sedan blivit kritiska, Edwards är för dödsstraff men Kerry är emot.

I brist på stora sakpolitiska skillnader blir det en fråga om person. Edwards anses trevlig, men Kerry lite högdragen. Edwards talar alltid om sin fattiga bakgrund och framställer sig som en outsider i stor politikens Washington. Kerry talar om sin tid i Vietnam och betonar sin stora erfarenhet.

– Vi behöver en president som har erfarenhet och väldokumenterad förmåga att kunna ta strid för sina åsikter, sa Kerry och talade naturligtvis om sig själv.

I morgon, tisdag, är det primärval i tio delstater, bland annat i giganterna Kalifornien och New York. Vinner Kerry de flesta av de tio kan demokraternas sökande efter en presidentkandidat i praktiken vara slut, även om Edwards sagt att han inte ger upp ens om han förlorar alla delstater.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".