Foto: PRB

Skattepolis ny premiärminister i Ryssland

Ryske presidenten Vladimir Putin överraskade igen i sitt val av ny premiärminister. Michail Fradkov fanns inte med bland de förhandstippade. Det var en nöjd president som presenterade sitt val i tv på måndagsförmiddagen.

– Kära kollegor, vår uppgift ver inte enkel. Vi  måste att välja en professisonell och erfaren person till premiärminister och jag är glad att vi har enats om att välja Michail Jefimovich Fradkov, Rysslands nuvarande sändebud till EU, förklarade president Putin efter att ha suttit i möte med dumans största parti Putins eget Förenade Ryssland under förmiddagen.

Partiet stöder presidentens val och därmed är valet i princip klart, även om parlamentet ska säga sitt på fredag. Talmannen i duman sa direkt efter mötet att han var nöjd med presidentens val.

Oväntat namn
Fradkov var inget väntat namn. Han är en 53-årig rundlagd man, som överhuvudtaget inte nämnts i spekulationerna. Han tillhör varken presidentens krets eller kommer från S:t Petersburg.

Fradkov är teknikern från Samara i Ural, som blev expert på utrikeshandel, bland annat som minister och Rysslands representant i Gatt i Genève.

Han var handelsminister tills Putin tillträdde 2000 då han blev chef för skattepolisen. När den las ned blev han i mars förra året Rysslands sändebud i Bryssel.


Men nu kommer denne i stort sett okände tvåbarnsfar tillbaka till Kreml och ska bilda den nya regeringen, en regering som kommer innehålla flera av de gamla ministrarna.

Börserna föll
De ryska börserna reagerade negativt på beskedet om den nye premiärministern och föll något.

Kanske är det Fradkovs förflutna i skattepolisen som spökar för de affärsmän som räds hårdare skattetryck och mindre ekonomiskt svängrum.

Dessutom sa presidenten att ett av skälen till att han valde Fradkov är hans kamp mot korruptionen.

Fradkovs EU-erfarenhet kan också väga in inför de hårda förhandlingar som väntar mellan Ryssland och EU när tio nya medlemsstater inträder i maj.

Maria Persson-Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".