Medlare sätts in i industrins avtalsrörelse

Industrins speciella medlare kommer att börja arbeta under måndagen, eftersom fack och arbetsgivare inte lyckades komma överens om ett nytt löneavtal i helgen. Den stora stötestenen är arbetstidsfrågan.

Facken inom industrin vill knyta an till de senaste två avtalen och ha ytterligare förkortning av arbetstiden. Men det säger arbetsgivarna blankt nej till. Det blir alldeles för dyrt, enligt Bengt Huldt, vd för arbetsgivarorganisationen Metallgruppen.

– Det går inte att lägga ut kortare arbetstid. Det kan slå på skiftscheman, de kan brytas sönder om man tar ytterligare kortare arbetstid. Gå från fem skiftlag till sex skiftlag kostar fruktansvärda pengar i processindustrin, säger han.

– Med ytterligare en dag ledigt så ställer det till trassel. Det kostar pengar. Du måste skaffa ersättare för den dagen. Ersättare är inte lätt att fixa och antingen ska du fixa ersättare som ska jobba övertid eller också ska du plocka in vikarier. Det kostar mycket mer än att ha en ordinarie kille som går på passet, säger Bengt Huldt.


Kortare arbetstid uppskattat
I de senaste två treårsavtalen som tecknades 1998 och 2001 fick arbetarna arbetstidsförkortningar som är värda tre procent av lönen. Det motsvarar en dryg vecka ledig tid.

Hur arbetstidsförkortningen får tas ut varierar lite mellan branscherna. Den lediga tiden kan till exempel samlas på speciella arbetstidskonton och tas ut när den anställde själv vill. Tiden kan också sparas till förtida pension.

Att en del av löneökningen faller ut som arbetstidsförkortning i stället för pengar är  populärt bland medlemmarna, enligt LO-förbundet Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

– Det är en mycket högt prioriterad fråga bland våra medlemmar, säger han.

Om ni inte kommer överens när det gäller arbetstidsförkortningen, vad händer då?

– I förlängningen kommer vi i ett avtalslöst tillstånd. Det kan innebära att vi varslar om någonting, eventuellt, säger Lennart Olovsson.

Speciella medlare
Den första mars inträder en ny fas inom industriförhandlingarna. Eftersom det bara är en månad kvar till det gamla avtalet löper ut och parterna fortfarande inte lyckats komma överens, får de enligt det så kallade industriavtalet inte längre sköta förhandlingarna på egen hand.

Nu kommer de i stället att ledas av speciella medlare med ganska stor makt. De kan till exempel skjuta upp varslade stridsåtgärder.

Bankkonflikt hotar
Men det handlar inte bara om industrins löneavtal. Redan på tisdag hotar en bankkonflikt att bryta ut. Det är Finansförbundet som varslat om övertidsblockad på landets banker, om man inte med hjälp av medlare på måndagen når en uppgörelse med arbetsgivarna om löneökningsnivån.

Arbetsgivarnas företrädare Sten Norborg säger till Ekot att parterna fortfarande står långt ifrån varandra i lönefrågan och att man begärt att Finansförbundet skjuter upp sina stridsåtgärder.

Om medlarna anser att det gynnar förhandlingarna så kan man kräva att Finansförbundet skjuter upp sina stridsåtgärder i två veckor.

Johan Prane
johan.prane@sr.se
Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista