Inga löneavtal klara trots förhandlingar

Trots intensiva förhandlingar i helgen lyckades inte fack och arbetsgivare i någon av industrins branscher komma överens om ett nytt löneavtal, och i dag börjar industrins speciella medlare sitt arbete.

Den stora stötestenen tycks vara arbetstidsfrågan, där facken vill ha ytterligare förkortning av arbetstiden, något arbetsgivarna säger blankt nej till. Det blir alldeles för dyrt, säger Bengt Huldt, VD för arbetsgivarorganisationen Metallgruppen.

I de senaste två treårsavtalen som tecknades 1998 och 2001 fick arbetarna arbetstidsförkortningar som är värda tre procent av lönen och det motsvarar en dryg vecka ledig tid. Det varierar lite mellan branscherna hur arbetstidsförkortningen kan tas ut. Den lediga tiden kan till exempel samlas på speciella arbetstidskonton och tas ut när den anställde själv vill men tiden kan också sparas för att gå i förtida pension.

Att en del av löneökningen istället för pengar faller ut som arbetstidsförkortning är populärt bland medlemmarna, säger LO-förbundet Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Idag, den första mars, inträder en ny fas inom industriförhandlingarna. Eftersom det bara är en månad kvar till det gamla avtalet löper ut och parterna fortfarande inte lyckats komma överens, får de enligt det så kallade industriavtalet inte längre sköta förhanlingarna på egen hand. Nu kommer parterna att ledas av speciella medlare som har ganska stor makt och kan till exempel skjuta upp varlade stridsåtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".