Försvarspengar gav effekt i vården

Trots att det finns brister är både socialministern och centerns representant i socialutskottet, Kenneth Johansson, nöjda med hur de nio miljarder kronor som flyttades från försvaret till vården har använts.

Kenneth Johansson har själv tidigare ifrågasatt vart pengarna tagit vägen.

– Jag har varit med och tagit reda på svaret. I många delar har vi haft framgång när det gäller att föra över försvarspengar till vård och omsorg. Vi ser i resultatet att det är mycket positivt som har hänt, men det finns fortfarande områden som behöver utvecklas, säger han.

Centerpartisten Kenneth Johansson är överens med socialminister Lars Engqvist om att mer måste göras bland annat för att få fler läkare till primärvården.

Målet om en läkare per 1500 invånare som är satt till år 2008 ser ut att bli svårt att nå, även om vården fått över 500 nya allmänläkare de senaste åren.

Fler hembesök
Ett annat mål som de 9 miljarderna av försvarspengarna skulle uppfylla var att samarbetet mellan kommuner och landsting för de äldre skulle bli bättre.

Här finns också en del att göra, menar Kenneth Johansson och Lars Engqvist, även om de så kallade kanonpengarna gjort hembesöken fler och vårdplaneringen bättre. Det visar Socialstyrelsens utvärdering.

Bättre livskvalitet
Samarbetet mellan kommuner och landsting för psykiskt sjuka har också blivit bättre. Ett exempel i landet är hur landstingen och kommunen i Gävle jobbar.

Två team har utvecklats för att hjälpa svåra missbrukare med psykisk störning och för de med emotionellt instabil personlighetsstörning. I den gruppen finns många ungdomar, ofta flickor som skadar sig själva.

De här patienterna slussades förut runt i vårdsystemet och med de nya sjukvårdsteamen slipper de det. En utvärdering som Komrev gjort visar att de nu fått bättre livskvalité.

Men också inom psykiatriområdet finns mer att göra, menar socialministern.

I år betalas 4 miljarder kronor av de här pengarna till vården i landet. Efter det är de 9 miljarderna slut.

Projekten ska fortsätta
Men socialminister Lars Engqvist lovar att projekten som startats med de gamla försvarspengarna också kommer att fortsätta.

I budgeten i höstas kom samarbetspartierna och regeringen överens om att avsätta 4 miljarder för både 2005 och 2006. Socialministern menar att de pengarna ska gå till det fortsatta arbetet som påbörjades i och med överenskommelsen med centerpartiet.

– Regeringen har varit alldeles tydlig med att de här pengarna ska avsättas också för 2005 och 2006, så landstingen bör veta att det är regeringens ambition att pengarna ska finnas också nästa år, säger Lars Engqvist.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".