Allt fler pensionssparar

Svenskarnas sparande i privata pensions-försäkringar ökade mycket kraftigt under hela 90-talet. I slutet av 1999 hade 42 procent av Sveriges löntagare en privat försäkring. Det visar en ny undersökning från Statistiska Centralbyrån.
Tio år tidigare 1989 - var det bara fem procent. På tio år ökade alltså andelen med privat pensionsförsäkring åtta gånger. Det här visar en genomgång som LO har gjort av siffror från Statistiska centralbyrån. Ökningen är mycket kraftig inom alla grupper på arbetsmarknaden - allra snabbast har andelen med privat pensionsförsäkring ökat bland dom manliga LO-medlemmarna. Men fortfarande har dom kvinnliga LO-medlemmarna i större utsträckning en privat pensionsförsäkring. Så är det också bland tjänstemännen och akademikerna - att det är en större andel av kvinnorna som satsar på att komplettera den vanliga pensionen. Om man jämför arbetare, tjänstemän och akademiker med varandra visar det sig att det privata pensionsparandet är högst bland akademikerna inom SACO med 62 procent av medlemmarna mot 54 procent för tjänstemännen inom TCO och lägst andel - 41 procent - är det inom LO-kollektivet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".