Män ärver hjärt-kärlsjukdom från mamma

Söner till mammor som före 75 års ålder avlidit i hjärt-kärlsjukdom har en kraftigt ökad risk att själva drabbas, medan döttrar inte alls löper samma risk. Det visar den första flergenerationsstudien i världen om ärftliga risker att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Över 30 000 Malmöbor och deras föräldrar ingår i studien.

– Det är ju en 50-procentig riskökning om man har tidigare kärlsjukdom hos mamma, om man är en son. Då försöker vi justera bort inflytande av andra faktorer, så det är en oberoende faktor det här, säger Peter Nilsson, docent i medicin vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Borde få konsekvenser i vården
Forskarna har alltså räknat bort riskfaktorer som rökning, högt blodtryck, höga blodfetter och socialfaktorer för att få fram vad som till stor del är det genetiska arvet. Tvärt emot gängse uppfattning ärver söner risken för hjärt-kärlsjukdom från mamman.

Det här är ett rön som borde få konsekvenser i sjukvården, anser docent Peter Nilsson.

– För enskilda människor tycker jag att man ska be att få kontrollera sina riskfaktorer om man vet att mamma dog tidigt i hjärt-kärlsjukdom. För sjukvårdens del bör man aktivt erbjuda hjälp och sådan undersökning. Man bör helt enkelt gå ut med ett erbjudande till barnen i familjen, säger han.

Varför just söner har en kraftigt ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är oklart och kräver ytterligare forskning.

Flergenerationsregister
Studien är ett resultat av ett omfattande forskningsprojekt som inleddes i Malmö för 30 år sedan då över 30 000 Malmöbor i yngre medelåldern undersöktes för olika riskfaktorer.

Med hjälp av ett så kallat flergenerationsregister har man nu även kunnat titta på vilka sjukdomar föräldrarna hade. Denna nya möjlighet har gett ett objektivt resultat, enligt forskarna.

– Man skall jämföra detta med att fråga människor ”Vad finns det i din familj?”. Men det filtreras ju av vad man vet och minns, så det här ger mer objektiv information, säger Peter Nilsson.

Billigare sjukvård
Ett resultat av Malmöstudien är att den på sikt kan leda till en effektivare och billigare sjukvård, tror forskarna.

– Det understryker att man ska försöka hjälpa människor som har mycket hjärt-kärlsjukdom i sin familj. Det gör också vården mer kostnadseffektiv om vi tidigt kan spåra och förebygga, säger docent Peter Nilsson vid universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".