Osäker utgång. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Nederländskt val kan bli rysare

Vallokalerna står i dag öppna nu för 12 miljoner väljare i Nederländerna. Valfrågorna har växlat från immigration och integration till nästan enbart ekonomi och eurokris. Det mesta tyder nu på ett maktskifte.

Nu leds regeringskoalitionen av Kristdemokraterna, men de väntas tappa makten till liberala VVD och även Socialdemokraterna väntas gå om.

Ekots utsände har besökt en vallokal i Haag, där en av väljarna hade svårt att bestämma sig.

– Det var svårt att välja  på grund av den ekonomiska krisen och på grund av partiernas åsikter säger den första väljaren, medan kvinnan gör som alltid har gjort - lägger sin röst på Socialdemokraterna.

Dagens val ser ut att bli en riktig rysare, Kristdemokraterna, som styrt regeringskoalitionen i åtta år, kommer inte att få fortsatt förtroende; folk har tröttnat på premiärminister Jan Peter Balkenende.

I stället har liberala VVD länge varit i en betryggande ledning i opinionsundersökningarna, men Socialdemokraterna som klar tvåa.

Men den senaste veckan har Liberalerna fått se sitt försprång krympa och i den sista undersökningen före valet hade ledningen krympt till bara fyra mandats marginal.

Trots det är liberala VVD:s kampanjgeneral, Boudewijn Revis, full av tillförsikt.

– Vi kommer att göra ett bra val, men Socialdemokraterna knappar in, så vi måste kämpa till nio i kväll för varenda röst, säger en trött men förväntansfull kampanjgeneral.

Om liberala VVD lyckas behålla sin knappa ledning, blir Mark Rutte partiets första premiärminister någonsin och den första liberala premiärministern sedan 1918.

Men en kvinna i vallokalen i Haag tvivlar på att VVD lyckas hålla hela vägen ut - åtminstone hoppas hon inte det, eftersom hon röstar på Socialdemokraterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".