Rojas kritiserar fp:s EU-lista

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Mauricio Rojas hotar att lämna partiets arbete i socialt utsatta förorter. Rojas tycker att de kandidater som arbetar med frågan inte hamnat tillräckligt högt upp på valberedningens förslag till lista inför EU-parlamentsvalet.

– Vi har skapat ett mycket bra arbete och många förväntningar, men nu när man ska leverera då finns det ingen som är med i det här arbetet som på ett trovärdigt sätt kan företräda förorternas människor. Det är en signal från partiet, det måste tolkas så. Man bryr sig inte riktigt om det här arbetet, det är inte på allvar. Och jag vill inte vara med dem, säger Mauricio Rojas.

Aktiviteter i ett tiotal städer
För drygt ett år sedan drog Mauricio Rojas igång satsningen ”Aktionsgruppen mot utanförskap”. I dag finns aktiviteter i utsatta stadsdelar i ett tiotal svenska städer.

I många officiella sammanhang har partiledningen betonat hur viktig denna verksamhet är, men i valberedningens förslag till EU-lista har de som engagerat sig mest inte hamnat högre upp än runt femtonde plats.

Att det finns andra kandidater med invandrarbakgrund högre upp på listan hjälper inte, menar Rojas.

– Det här är inte fråga om svartskallar, invandrare eller namn som låter afrikanska. Det här är ett arbete i utsatta förorter om utanförskap. Det är en social problematik, som givetevis drabbar många invandrare. Det är det det handlar om, säger han.

Listan fastställs på lördag
På lördag ska folkpartiet fastställa sin EU-lista. Partiledaren Lars Leijonborg vill på måndagen inte uttala sig, inte heller partisekreterare Johan Jakobsson.

Partiets förste vice ordförande, Jan Björklund, också ordförande i den grupp Rojas startade, säger att han hoppas att den slutgiltiga listan har fler invandrarkandidater högre upp än i valberedningens förslag.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".