Nytt havsreservat dröjer

Det kommer att ta längre tid än vad regeringen hoppats att skapa ett nationellt havsreservat med fiskeförbud. Det slås fast i en utredning som Fiskeriverket och Naturvårdsverket gjort efter att det omdebatterade förslaget om att införa ett havsreservat 2005 lanserades av regeringen.

– Jag tror att trovärdigheten ökar om man ger den här processen lite tid, där man kan gå in och titta på detta mer i detalj vad gäller utformningen, säger Lars-Erik Liljelund, generaldirektör vid Naturvårdsverket.

Snabbutredning
Regeringen lanserade förslaget i början av året och ville att Fiskeriverket och Naturvårdsverket skulle göra en snabbutredning av vilka områden som skulle vara aktuella för att bli havsreservat.

Åtta olika platser pekades ut där ett av dem sedan ska väljas ut för att bli havsreservat. Det innebär att området ska vara helt orört i fem år, mellan 2005 och 2010.

Därför skulle också fisket under de fem åren stoppas och det har väckt stort missnöje från yrkesfiskare i exempelvis Blekinge med Torhamns skärgård, Gullmarsfjorden i Bohuslän samt Fladen och lilla Middelgrund i Halland.

Omfattande fritidsfiske
– Fritidsfisket är ju ganska omfattande därute så Fladenbåtarna skulle väl få ställa in sin verksamhet över huvud taget, säger Kurt Claesson, kommunekolog i Varberg.

Planerna om ett införande nästa år verkar alltså gå i stöpet eftersom det här behöver förankras bättre. Miljöminister Lena Sommestad är missnöjd med det.

– Vi har en mycket hög prioritet att driva marina reservat och också fiskeförbud, så jag är besviken på att verken inte har kommit längre än vad de har gjort. Men jag är samtidigt övertygad om att det kommer att gå att genomföra, säger hon.

2005 har regeringen velat ha detta infört. Vad tror du om det?

– Det kan jag inte säga förrän jag har tittat i detalj på det underlag vi har fått. Men av allt att döma kommer det att vara svårt att gå så fort fram, säger Lena Sommestad.

Jan Andersson, i samarbete med SR Halland
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".