Foto: Philippe Huguen/PRB

Rättegång mot belgisk pedofil har inletts

På måndagen började rättegången mot belgaren Marc Dutroux som åtalas för att ha rövat bort sex unga flickor och mördat fyra av dem. Dutroux och hans tre medhjälpare riskerar livstidsstraff för dessa dåd som väckte avsky i Belgien och internationellt när de avslöjades 1996.

Av säkerhetsskäl skyddas Marc Dutroux och hans tre medåtalade av skottsäkert glas. Där bakom kommer de att förhöras via mikrofoner och de kommer att kunna rådgöra med sina försvarsadvokater per telefon.

Väntat i åtta år
Klockan nio på måndagsmorgonen började den rättegång som den belgiska allmänheten väntat på i nästan åtta år.

Dutroux sägs vara Belgiens mest hatade man efter avslöjandena om hur de sex unga flickorna hållits fångna och våldtagits i en hemlig cell i Dutrouxs källare. Fyra av flickorna hittades så småningom mördade.

I de belgiska tidingarna kan man nu åter läsa skakande artiklar om hur flickorna hölls gömda och hur de två yngsta, bara åtta år gamla, lämnades ensamma, inlåsta i källaren utan mat och dryck när Dutroux avtjänade ett flera månader långt fängelsestraff.

Fortfarande mycket oklart
Trots att cirka 700 vittnen hörts och de fyra åtalade har förhörts gång på gång sedan de greps 1996 så är det fortfarande inte klarlagt hur det gick till när de två åttaåringarna, Melissa och Julie, rövades bort, vad de utsattes för och hur de dog.

Allmänhetens misstro mot det belgiska rättssystemet har snarare ökat än minskat under den långa utredningstiden och de två yngsta flickornas föräldrar vägrar av det skälet att delta i rättegången.

Misstankarna om att Dutroux rövade bort flickor på beställning av en pedofilring har heller inte kunnat klarläggas och den åtalade anklagar nu plötsligt efter många års tystnad en av sina kumpaner för att vara motorn i ett sådant nätverk.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".